Орешарски: Политическата криза е субективна

Орешарски: Политическата криза е субективна | StandartNews.com

София. "Политическата криза, на която сме свидетели в последната година, е предимно субективна и е в резултат на нежеланието на партиите, които не влязоха в управлението, да поемат ролята си на опозиция", каза министър-председателят Пламен Орешарски пред посланиците у нас на държавите членки на Европейския съюз и НАТО. Срещата беше инициирана от премиера по повод шест месеца от мандата на правителството. В разговора, продължил близо два часа, участваха вицепремиерите Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев и заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров.

На срещата с посланиците на страните от ЕС и НАТО министър-председателят направи оценка на обстановката в България и представи приоритетите на правителството за следващата година.

Сегашната криза е субективна

„България е преживявала трудни моменти през последните 24 години – спиране на плащания по външния дълг, хиперинфлация, общонационални усилия за стабилизиране на икономическата и обществена структура, но те винаги са били свързани с обективни предпоставки. Политическата криза, на която сме свидетели в последната година, е предимно субективна и е в резултат на нежеланието на партиите, които не влязоха в управлението, да поемат ролята си на опозиция. Историята ни учи, че такава съпротива оказват само режими от диктаторски тип, което е още едно индиректно свидетелство за характера на управлението в предходните четири години", коментира Орешарски. 

Нормализирането на демокрацията - по-трудно от очакваното

Премиерът Орешарски припомни прогнозата си от преди изборите, че предстои много трудна задача за нормализиране на демократичните принципи в България и посочи, че тя се е оказала по-трудна от предварителните очаквания. Той призна, че процесът е бил съпътстван и от грешки от страна на управляващите, но оцени като успех запазването на толерантно отношение в обществото. „Ще продължим да бъдем толерантни към всички граждани, които не ни подкрепят, считаме го за нормално. Ще продължим да търсим диалог с тях, както го правихме и досега, макар и без особен успех, защото задкулисните организатори възпрепятстваха по всякакъв начин установяването на диалог между кабинета и различни групи протестиращи граждани, в т. ч. ще полагаме усилия за изграждане на разрушената в последните четири години институционална култура в обществото", каза министър-председателят.

Той допълни, че от началото на мандата си кабинетът е демонстрирал откритост към другите власти, включително стремеж да се съгласуват всички важни за страната позиции с президентството. „Не си позволихме нито една оценка за действията на президентството, няма да го правим и вбъдеще", заяви Пламен Орешарски.

Премиерът обобщи, че обществено-политическата ситуация остава напрегната, а притеснение буди нарастващото влияние на изповядващи евроскептицизъм партии. Според него това е резултат от водената целенасочена кампания срещу традиционните политически партии и политическата система. „Нашият отговор на тези тенденции е отговорно управление, което носи добри резултати за своите граждани. Това е отговорът ни и на стимулираните шествия по софийските улици", каза министър-председателят.

Социални мерки и улеснения за бизнеса

Премиерът Орешарски посочи, че за изминалите шест месеца кабинетът успя да започне решаването на доста от важните пред страната въпроси, които имат дългосрочни ориентири. По думите му са подсилени социалните аспекти на политиките, ускорени са разплащанията на държавата към фирмите и е преустановен административно-силовият натиск към бизнеса от рекетьорски тип. В ход е промяна в законовата и нормативна рамка в посока на по-ефективна конкуренция, антимонополно законодателство, по-ясни и опростени процедури, намаляване на административни тежести, по-добра събираемост на бюджетните приходи, борба с контрабандата и избягване на плащането на данъци. „Това е много важно, когато говорим за равнопоставеност на икономическите субекти. Дори го разглеждам като елемент от върховенството на закона", подчерта премиерът.

Реформи в здравеопазване, образование и администрация - през 2014 г.

Той посочи, че допълнителен акцент в работата на правителството през следващата година е реформирането на ключови публични сектори като здравеопазване, образование и администрация. „Крайната ни цел е да насърчим икономическото възстановяване и излизане от петгодишния цикъл на рецесия. Окуражени сме от първите сигнали. Надяваме се, че мерките, които предприемаме, ще продължат да дават резултати и ще реализираме през следващата година дори по-висок икономически растеж от прогнозирания", каза министър-председателят.

Бежанската криза и Шенген

Премиерът се спря и на предизвикателствата пред страната ни в резултат на бежанската вълна. Той посочи, че след първоначалните колебания в реакциите ситуацията е овладяна и предприетите мерки са довели до по-строг контрол върху границата и върху нелегалната миграция. „Това ще бъде наша ключова задача и през следващата година, защото считаме, че е въпрос на национална сигурност. Даваме си сметка, че това е важен въпрос и за европейските ни партньори, тъй като една от нашите граници е външна за ЕС", заяви Пламен Орешарски.

По отношение на Шенген министър-председателят посочи, че членството ни остава цел и ще продължим да работим за доверието на европейските ни партньори, които все още имат съмнения по отношение на България. Той посочи също, че страната ни ще съдейства в рамките на възможностите за реализацията на европейската перспектива на Украйна.

Въпросите, по които се проведе допълнителна дискусия, бяха свързани с управлението на еврофондовете, реформирането на публичния сектор, промените в законите за обществените поръчки и конфискацията на незаконно придобито имущество, решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай