Орешарски подаде оставка

Орешарски подаде оставка | StandartNews.com

София. Оставката на правителството на Пламен Орешарски бе подадена в деловодството на Народното събрание в самия край на работния ден - в 17.59 ч. и 55 сек. Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители. 

Преди началото на днешното редовно заседание на кабинета министрите обещаха оставката да бъде подадена най-късно до четвъртък, за да може да бъде гласувана от парламента до края на седмицата. След заседанието пък стана ясно, че въпросът е бил обсъден, но конкретно решение няма. Премиерът Орешарски обяви 23 юли за най-подходящия ден да подаде оставката на правителството още в началото на месеца.

В края на юни на политическите консултации при държавния глава парламентарно представените партии се договориха за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Първите три политически сили обещаха да върнат мандатите след оставката на кабинета, за да се разпусне Народното събрание и да се задейства процедура за предсрочни парламентарни избори. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще бъде готов със служебния кабинет до 5 август. По конституция служебното правителство трябва да организира и проведе изборите в срок от най-малко 60 дни след разпускането на парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай