Орешарски: Правителството подава оставка между 23 и 25 юли

Орешарски: Правителството подава оставка между 23 и 25 юли | StandartNews.com

София. "Направихме доста стабилизационни мерки в здравната сфера, но не успяхме да променим системата за финансиране на болниците", каза премиерът Пламен Орешарски пред бТВ.

"Здравната система бе част от страховете ми преди година и за съжаление остават и сега. В момента системата има същите слабости, каквито и преди. Нямаше достатъчна политическа подкрепа за този тип реформи. Те не успяха да се осъществят и по време на предишните кабинети

Успяхме да подготвим някои от елементите и се надявам следващия кабинет да продължи с реформите."

Орешарски коментира, че има доста болници, които са в лошо финасово състояние, както и самата Здравна каса, но се надява те да приключат с малък финансов дефицит.

"Представители на ГЕРБ присъстваха на политическите консултации при президента и там беше постигнато споразумение на 5 октомври да има избори, а президентът обяви, че на 6 август ще назначи служебен кабинет.

Подходящ момент за подаване на оставката на правителството е 21-25 юли, най вероятно да е между 23 и 25 юли", обяви Орешарски. "Имам основателни причини това да не бъде на 21 юли. Най-вероятно в сряда 23, в четвъртък – 24 или в петъка парламентът ще може да гласува оставката ми", заяви премиерът. "Това е свързано с отварянето на една банка."

Визирайки отварянето на КТБ, Орешарски каза, че тогава нямало да бъде добър знак правителството да си подаде оставката. Затова процедурата щяла да остане за след сряда.

Изтеглени са държавни средства от КТБ, призна Орешарски, но те са незначителни на общия фон. Просто мениджърите на държавните фирми също са се подали на паника, заяви той.

"В събота сутринта в моя кабинет в присъствието на ръководството на БНБ и финансовия министър обсъдихме много варианти за справяме с т.нар. банкова криза. От началото на тази седмица се доказва, че сме улучили добър вариант. Дори тази ликвидност, мобилизирана от финансовото министерство, не са изразходвани и няма да бъдат влагани", обяви премиерът.

По думите му това е бил "своеобразен стрес-тест" за банковата система, който е показал, че коефициентите на капиталова адекватност и ликвидност са доста по-високи от нивата в банките в Европа.

"Банковата система е стабилна и с много добри показатели. Не се притеснявам за нищо. Цялото общество се справи доста добре със ситуацията", подчерта министър-председателят.

"Собствениците й (на КТБ) не бяха активна страна и нямаше друг вариант, по който да реагира Централната банка. При ПИБ БНБ се обърна към нас и ние съдействахме по активен начин. Уведомихме ЕК и разработихме различни варианти за действие. Брюксел разреши и държавна помощ за подпомагане на ликвидността", поясни Орешарски.

Не са обсъждани конкретни имена за българския еврокомисар, заяви премиерът. "При президента беше уточнено, че ще се изработят критерии при консултации с партиите за избора на българския еврокомисар", допълни той.

На 16 юли Орешарски ще участва в заседанието на Европейския съвет и ще се види с новия председател на ЕК Жан Клод Юнкер.

"Предполагам, че е във връзка с новия закон за обществените поръчки. Експертите са предпочели да действат по стария ЗОП", така премиерът обясни факта, че министерства и агенции са публикували стотици обяви за търгове през последните дни.

"Нормална дипломатическа практика е новите назначения да се правят 6 месеца по-рано, за да се знае кои се назначават и кои се отзовават", коментира той по повод на назначенията, които се правят в МВнР.

"Ако е приет закон с определени изисквания, вие не можете да оставите една система без главен комисар", коментира Орешарски преназначаването на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР и заяви, че не може да бъде упрекван за този избор.

"В програмата на правителството, която обяви в началото на мандата, почти всички ангажименти са изпълнени. Имахме задачи и изпълняваме програма. Ние бяхме програмно правителство", подчерта премиерът.

"В началото на този мандат миналата година имах подкрепа от двете политически сили, днес отново имам подкрепата им", заяви Орешарски. "Това, че между тях има търкания, съжалявам, но не мога да им се меся", уточни той.

Държавата е финансово стабилна, подчерта Орешарски. За състоянието на НЕК той припомни, че компанията е със задължения още от 2010 година. Когато намалихме цената на тока, НЕК също имаше задължения, сега като я увеличаваме, защо се поставя отново въпросът.

Премиерът подкрепи тезата си, че НЕК преодолява проблемите със задълженията в цифри. В края на 2012 г. задълженията са били 2. 6 млрд. лева, в края на миналата година те са 3.1 млрд., а сега са 860 млн. "Да, НЕК не е в добро състояние, но е така от 2010 г., каза Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай