Последно: Избори на 5 октомври (ОБЗОР)

Последно: Избори на 5 октомври (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кабинетът на Пламен Орешарски работи до края на юли

Правителството на Пламен Орешарски ще работи до края на юли. Това стана ясно след политическите консултации при президента Росен Плевнелиев в неделя. Посочването на срока за оттегляне на правителството дойде след дълги дебати и пресмятания. А датата - 25 юли, бе обявена от лидера на ДСБ Радан Кънев след края на преговорите при държавния глава. Самият Плевнелиев поискал кабинетът да си тръгне на 22 юли. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоял това да стане незабавно. Соцлидерът Сергей Станишев обаче остро възразил. И обяснил, че "банкова криза няма, а изявленията за не добрата работа на финансовия министър не отговарят на истината и смяна на кабинета или отделни министри не е на дневен ред". От левицата остро възразили и за конкретна дата за оставка на правителството заради ситуацията в страната. В ролята балансьор влезли представителите на ДПС - Лютви Местан и Йордан Цонев. "Не оставка на кабинета, нито служебно правителство, а подкрепата на държавата за финансовата и банковата стабилност са тема на днешните разговори", бил коментарът на ДПС.

След дебат, отнел близо час, станало ясно, че оставка на кабинета ще има на 25 юли, а парламентът ще се разпусне на 6 август. През 10-те дни президентът ще извърши консултациите си за съставяне на служебен кабинет. В него отново ще участват не само парламентарно представените партии, а тези с депутати в Европейския парламент. Изборите за нов парламент ще се проведат на 5 октомври, както се разбраха партиите в петък.
Преди началото на консултациите пред "Дондуков" 2 се събраха различни протестиращи. Част от тях искаха оставка, а други даваха рамо на сегашното правителство. Кордон жандармеристи обаче не ги допускаше да се доближат на по-малко от 10-ина метра до входа на Президентството. Младо момче викаше от време на време, че "само Бойко Борисов може да спаси държавата". А друга група привърженици на лидера на ГЕРБ объркаха колата му с тази на финансовия министър Петър Чобанов.

Докато вървяха консултациите при президента, отвън пълзяха слухове за състав на служебен кабинет. Според тях начело щял да застане сегашният подуправител на БНБ Калин Христов. Той беше финансов министър в служебното правителство на Марин Райков. По-късно участници в консултациите отрекоха слуха за номинацията на Христов. По време на четиричасовото заседание част от участниците излизаха в кратки почивки. Малко преди да изтекат четири часа от началото на консултациите, участниците излязоха в обща по-дълга почивка. Двайсетина минути след това президентът Росен Плевнелиев направи официалното си изявление. Зад държавния глава застанаха шефът на БНБ Иван Искров, председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и лидерите на политическите партии. Някои от участниците в консултациите обаче си бяха тръгнали по-рано. Калин Христов и финансовият министър Петър Чобанов например напуснаха сградата на "Дондуков" 2, за да отидат на съвещанието в БНБ. На официалната пресконференция не присъстваха представителите на БСП - Янаки Стоилов и Евгени Узунов. Нямаше го и бившият депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, който също участваше в консултациите при държавния глава.

Готов съм на всичко за стабилна система

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Няма оставка. Аз съм готов да се съобразя с всичко, което изисква БНБ и експертизата на банкерската гилдия, за да стабилизираме системата. Искам да напомня, че 4 години, и то в най-тежката финансово-икономическа криза, България беше една от трите най-стабилни във финансово отношение в Европа. Не допуснах идването на Международния валутен фонд. Това може би е един-единствен изход от ситуацията, но не с взимането на заем, а за извършването на необходимите реформи особено в областта на енергетиката и образованието. На тези, които ме обвиняват, че аз съм докарал МВФ, им напомням, че 4 години не допуснах това да се случи, а бяхме за пример в света. По това време "Мудис" и "Стандард енд Пуърс" вдигаха кредитния рейтинг на България. Всякакви сметки в сегашната ситуация са грешни. Опитите да се прехвърля вина за това, което се случва в момента от управляващи на опозиция, е само по-голямо падение. Конституцията ясно е разпределила отговорностите на институциите и по никакъв начин не бих се намесил или давал съвети на президента относно служебното правителство. Това е негов ангажимент. В света е доказано, че лидерът на партията победител в изборите става премиер, за да носи отговорност. Всичко останало е несериозно и означава агонията да продължава.

Няма нужда от заем от МВФ

Радан Кънев, лидер на ДСБ

Банковата система у нас е стабилна и хората трябва да знаят, че банките ще работят. Финансовата стабилност на държавата бе основната тема на консултациите. За да могат хората да теглят пари, ако имат нужда, във всички банки са осигурени достатъчно наличности от резерва на БНБ и финансовото министерство. Засега няма нужда от вземане на заем от Международния валутен фонд и затова темата не бе предмет на обсъждане по време на консултациите. В България няма банкова криза, а политическа, и това, което се случва, е следствие на нея. Най-късната дата за оставката на правителството се очаква да бъде 25 юли. Въпреки че от БСП не посочиха конкретна дата, казаха, че ще имаме време за консултации за формиране на служебния кабинет, така че няма как оставката на този да е след 25 юли.

Държавата застава зад всяка банка

Николай Бареков, лидер на ББЦ

Неделя бе добър ден за българската демокрация. Краят на този парламент е ясен. Орешарски си отива. Политическите партии постигнаха пълен консенсус по отношение на банковата система. Банките в понеделник ще бъдат отворени. Който желае да тегли пари, да отиде, но нашият съвет е да не го прави. Цялата мощ на държавата застава зад всяка банка. Противопоставяне имаше единствено от страна на лидера на БСП, защото Станишев не пожела да се определи дата, в която премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка. Това, което поиска президентът Плевнелиев и за което го подкрепих, беше датата на оставката да бъде 22 юли. Това не беше прието, но все пак правителството си отива и няма да има нов кабинет в рамките на това Народно събрание. Съставът на служебното правителство ще бъде определен след нови консултации между политическите сили, като отново бъдат включени и партиите, излъчили свои депутати в Европейския парламент.

Има политическа воля

Сергей Станишев, лидер на БСП

Разполагаме с всички необходими ресурси и политическа воля. Правителството е готово да застане зад БНБ, както и зад Асоциацията на търговските банки, защото има всички възможности тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени, организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна. Оставката на правителството не бе темата на дискусията. Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурни за своите депозити и за банковата система.

Стоянов не иска да е премиер

Евгений Бакърджиев

Президентът Петър Стоянов няма да приеме да стане служебен премиер, за тази цел и при сегашната ситуация трябва не политическа, а приемлива за всички фигура. Основната задача на такъв човек ще е да внесе спокойствие в обществото, а това не е във възможностите на една политически ясно оцветена фигура. Проблемът на тези момчета в Реформаторския блок е костовизмът, който е силен и определя политиката им. Два милиона българи даваха преди години доверието си на десните политически партии, сега заедно с ГЕРБ са около милион, къде е вторият милион?

Не теглете пари, ще загубите лихви

Милен Велчев, бивш финансов министър

Паниката е основният източник на проблема с банките. Паниката идва както от необмислени изказвания на политици, така и от бездействие на държавни институции. Управляващите карат влака в момента и е много важна позицията им. Надявам се, че са си научили урока. Политиците не са главните виновници за случая с паниката около банките, но са главните действащи лица в предотвратяването на по-тежки последици. Каквото и да се е случило досега, никой няма да загуби нито лев от влоговете си. Няма нужда хората да се редят на опашки, те няма да загубят парите си. Само тези, които ще си изтеглят срочните депозити, ще загубят лихвите по тези депозити. Залагам репутацията си, и няма да издам тайна, като кажа, че в Тройната коалиция сме обсъждали такова стечение на обстоятелствата - ако се разклати голяма банка. И сме били на едно мнение: не бива да се допуска никога голяма банка да фалира, защото ще се срути доверието към банките и управляващите. По-добре е във вторник да идем на работа, да пием едно кафе и да купим подарък за близките си с парите от лихвите по депозитите си.

Трябва ни силна коалиция

Георги Първанов, лидер на АБВ

Склонен съм да мисля, че между ГЕРБ и ДПС ще има разбирателство, не казвам коалиция. Склонен съм да мисля, че те ще се разберат. ДПС може да стои и извън властта, но ще запази своите позиции. Това е една прогноза, която ще може да сверим след време. По време на тройната коалиция ДПС нямаше това поведение, което имаше в последната една година. На България й трябват сега коалиции не само на тясно идейна основа. Само лявото не е достатъчно мотивиращо. Да не говорим, че традиционното ляво вече не е това, с което би трябвало да излезем пред гражданите. Традиционното ляво - да, към онеправданите, към социалнослабите, към пенсионерите. Само че новото ляво изисква да се обърнем към активните хора, към тези, които правят икономиката, които правят обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай