Орешарски писа 5 на кабинета

Отчете 100 мерки за 100 дни, ГЕРБ внесе вот, преди да ги чуе

Орешарски писа 5 на кабинета | StandartNews.com

София. Пламен Орешарски писа 5 на първите сто дни на кабинета и се похвали, че страната постепенно се освобождава от страха, а ръководеното от него правителство е "най-академичното, най-непартийното и с най-много жени" за последните 20 г.

Премиерът се яви пред депутатите с някои от министрите си, за да отчетат свършеното. Докладът му "100 мерки за 100 дни" бе посрещнат с бурни аплодисменти от БСП и ДПС и с освирквания и викове "оставка" от ГЕРБ. Орешарски обясни, че първоначално мерките били над 200, но решил да ги ограничи до стоте най-важни. Сред тях подчерта по-коректно отношение на държавата към бизнеса, облекчаване на административната тежест за граждани и фирми и овладяване на поредното увеличаване на цената на тока. "Инвеститорите започнаха да се връщат", заяви премиерът и допълни, че ще продължи да работи за стимулиране на бизнеса. "Видимо подобрихме и работата на МВР", категоричен бе Орешарски, като посочи, че протестите са поставили на изпитание полицаите, но те са се справили професионално.

Гаф на соцдепутатите леко помрачи доклада. Никой от БСП не се сети да направи процедурно предложение изявлението да се предава пряко по БНТ и БНР. Веднага след края му Атанас Мерджанов поправи грешката и обвини зам.-шефката на парламента Мая Манолова, че "твърде бързо е дала думата на премиера". Речта на Орешарски не бе уважена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който излезе от залата.

Хвалбите за работата на МВР пък ядосаха бившия МВР шеф Цветан Цветанов, който прекръсти доклада "100 мерки - 100 лъжи".

Минути преди премиерът да застане пред депутатите, ГЕРБ внесе в деловодството на парламента първия вот на недоверие. Той ще е срещу инвестиционната политика на кабинета.

"Орешарски завари държава, която се управляваше от екрана на телевизора", обяви соцлидерът Сергей Станишев. Водачът на ДПС Лютви Местан също застана зад кабинета и се възмути от ГЕРБ, които наричат лъжа конкретни социални мерки. Заради освиркванията в залата и виковете "Оставка" Местан обвини депутатите на Бойко Борисов, че "пренасят уличните практики в пленарната зала". Той иронично предложи снабдителят на парламента да връчи на ГЕРБ вувузели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай