Орешарски: Нямам толеранс и 10 дни

Здравеопазването и енергетиката - първите сектори, с които ще се заеме правителството

Орешарски: Нямам толеранс и 10 дни | StandartNews.com

София. Давам си сметка, че нямам не 100 дни, а даже и 10 дни, обяви министър-председателят Пламен Орешарски пред БНР. Той обясни, че все пак са необходими няколко дни, за да се ориентират в ключови сектори и правителството не може веднага да вземе решения, „защото прибързаните решения не рядко са грешни".

На въпрос дали е направил ревизия на наследството, премиерът отговори: „Разбира се, че трябва да видим на какво стъпваме". Той увери, че е възложил на министрите да видят как върви изпълнението на бюджета до този момент на всяко министерство, а на министерството на финансите – цялостен преглед.

Орешарски обясни, че това е необходимо, за да може да се очертаят задачите до края на тази година и насочване на вниманието към по-краткосрочните мерки, които не изискват голямо финансово натоварване, тъй като изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за вместване на много допълнителни разходи. Първите мерки ще бъдат свързани с преглед на процедури, режими, идентифициране на най-тесните места, които затрудняват стопанската активност.

"Не съм привърженик на заемане на средства, за да се повишават доходите", заяви той като подчерта, че това е много временна мярка. Ще продължим да заемаме по плана, който имаме", каза Орешарски. "Тази година ще видим възможностите да привлечем ресурси за банката за развитие", добави премиерът, като уточни че средставта ще са за подпомагане на бизнеса.

Като приоритет Орешарски посочи още промяна в стила на работа в НАП и Агенция "Митници". „Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите, това ще го преустановим. Особено по отношение на акцизите дори ще засилим мерките", обеща финансистът.

"Ще рефинансираме дълга. Ще се опитам през следващата седмица да направя обобщение както по сектори, така и цялостно, за да знае обществеността откъде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план", каза Орешарски.

На дневен ред стои стабилизиране както на здравеопазването, така и на енергетиката.

През предстоящата седмица ще бъдат направени новите назначения за зам.-министри и за нови областни управители. "Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение", увери министър-председателят. "Новият министър на правосъдието, например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", добави той.

"Многократно съм заявявал, че предстои да се актуализират параметрите и текущото състояние на проекта АЕЦ "Белене". Следващата седмица предстои посещение на представител на руската страна може би на ниво зам.-министър", каза премиерът. С партньорите щели да се уточнят подробности по състоянието на проекта.

Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение, обеща Орешарски и обясни, че има много примери за такива назначения в сегашния състав на държавната администрация.

„Новият министър на правосъдието, например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", каза премиерът и допълни, че тази седмица предстои назначаването на областните управители и зам.-министрите. „Ще съгласувам това с политическите сили, които подкрепят парламента", заяви Орешарски.

На този етап няма притеснение за парламентарния гръб на правителството, подчерта той. „Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите", добави Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай