Орешарски: Не намирам основание за актуализация на касата

Орешарски: Не намирам основание за актуализация на касата | StandartNews.com

София. Не намирам основание за актуализация на бюджета за Здравната каса. Аз гледам цифри, за разлика от повечето хора, които само говорят. Така премиерът Пламен Орешарски коментира темата за актуализация на парите за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Пред БНТ той поясни, че няма друг сектор, в който да "изкачат средства" така, че да бъдат насочени към касата. "Много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари", обясни Орешарски.

"Убеден съм, че НЗОК сама може да се справи – може да има притеснения от отсъствието на Народно събрание, но те не идват от цифрите", категоричен бе той. "Слушам оценки, че дефицитът щял да стане 300 млн. лева – защо за 5-те месеца досега е 70 млн. лева, а до края на годината щял да расте прогресивно", попита Орешарски.

„Към края на май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит, подчерта Орешарски.

Той обясни, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, тъй като има парламентарна подкрепа, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета откъде би могло да се вземат средствата.

Не намирам основание за актуализацията на бюджета на НЗОК, още по-малко на държавния бюджет. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред БНТ.

Труден период след труден период

На въпрос какъв слоган би дал на управлението си, Орешарски каза: Труден период след труден период. Би могло да се използва и "управление под натиск", призна премиерът и съжали, че политическата нестабилност, която е прозирала още от началото, е продължила прекалено дълго, а в последните месеци дори се разгорещява. "Добре е, че има дата за предсрочни избори, много се надявам да доведат до по-устойчива структура на парламента, което ще рече най-малкото управляващи и опозицията да нямат равни гласове.

"Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече", отговори Орешарски на въпрос дали за периода му начело на държавата е имал поне един щастлив ден. "Беше труден период, много труден период, един от най-трудните в професионалния ми път, но не бих казал най-трудният. Въпреки това е имало моменти, в които съм се чувствал удовлетворен от постигане на определена цел", обясни той.

Държавата ще трябва да подкрепи БНБ

"Най-вероятно държавата ще трябва да подкрепи БНБ в усилията да се подкрепи ликвидно и капиталово КТБ. До този момент не мога за говоря с цифри, нека видя доклада на БНБ, но по всяка вероятност ще трябва да има държавна подкрепа, но това не е актуализация на бюджета. Това са взаимоотношение между фиск и банка, а не между приходите и разходите по бюджета". С тези думи премиерът обясни банковата ситуация в страната.

Той призна, че е бил притеснен при възникването на ситуацията около ПИБ и дори си е тръгнал по-рано от Брюксел. "Имахме доста разговори с БНБ в събота, с водещи банкери и мисля, че намерихме добро решение, консултирахме го с Европейската комисия, те одобриха ликвидна подкрепа в размер на над 3 млрд. лева късно вечерта в неделя, аплодисменти за работата на съответния департамент", обяви Орешарски.

Случаят с банковия хаос действително беше реален стрес-тест и много се радвам, че всички банки издържаха със собствената си ликвидност. Към днешна дата подкрепата от Брюксел не е разходвана – нито лев, заяви още министър-председателят. Той за пореден път подчерта, че българската банкова система като цяла има много добри показатели, значително превишаващи тези на банките от Стара Европа.

Не трябва да допускаме умишлено да се създава банкова паника, призова Пламен Орешарски.

Шансът да се реализира "Южен поток" е голям

Относно казусът с проекта "Южен поток" Орешарски посочи, че шансът той да се реализира е "много голям". Проектът не е български и ние ще уточним с Европейската комисия всички бележки, които те имат към нас, гарантира за пореден път премиерът. Според него имаме достатъчно аргументи да ги убедим, че не сме процедирали против правилата, но ако не успеем да ги убедим, ще отразим всички бележки на комисията и ще се коригираме.

В напреднал стадий е споразумението с "Уестигхаус" за сформиране на проектна компания, която трябва да разработи финансов модел за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", коментира още премиерът.

Няма да участва повече в предизборна кампания

Пламен Орешарски призна, че повече не би участвал в предизборна кампания. "Ще наблюдавам новите избори, няма да участвам, освен ако не ме поканите като коментатор", заяви премиерът, а на директен въпрос дали ще откаже, ако го поканят за депутат отвърна, че не би участвал повече в кампания, както и че никога не е бил пряко в политиката.

На въпрос дали се чувства жертва на отношенията между ДПС и БСП Орешарски отвърна, че от самото начало е имал подкрепата на тези две парламентарни групи и му се струва, че я има и към днешна дата. Друга тема са противоречията между тях, които той не би искал да коментира и няма как да промени.

"Това е проблем между тях, моята задача е да изпълня докрай и както трябва ангажимента, който съм поел", обясни Орешарски като призна, че е бил поканен за премиер от двамата лидери на подкрепящите го партии - Сергей Станишев и Лютви Местан.

Той отказа да коментира твърденията на Бойко Борисов за фалит на държавата. "Не искам да коментирам изрази, в които има политически характер, аз не съм политик. Не бих могъл да кажа какво цели г-н Борисов, аз избягвам да влизам в политически дебат", настоя той.

Ще номинират еврокомисар с по-широко съгласие

"Ще се опитаме да номинираме еврокомисар с по-широко съгласие", обеща Орешарски относно българската номинация за ЕС като бе категоричен, че винаги се е вслушвал в аргументите на опозицията.

Номинацията ще бъде консултирана както с вероятния нов председател на ЕК, така и с настоящия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв, останал накрая за малките страни, макар че не бива да очакваме кой знае какви изненади, призна Орешарски.

Работата на тримата вицепремиери е отлична

Орешарски отбеляза като отлична работата на тримата вицепремиери, които пряко са помагали и за неговата работа. Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Давам си сметка, че никога работата – нито моята, нито на отделните министри не е идеална. Винаги трябва да оценяваме, че това са министри, които работят в различни сектори.

Аз наистина съжалявам, че хоризонтът беше малък и нестабилен, за да започнем няколко важни реформи, които се отлагат вече повече от 10 години, продължи Орешарски в отговор на въпрос за какво не му стигна време.

На първо място това е сектор здравеопазване. Там не срещнахме подкрепа, НЗОК също продължи инертно да упражнява своята дейност. Вместо да подкрепят двоен подход – да приемат мерки за стабилизиране и да приемат предложение за актуализация на бюджета, те са се фокусирали само върху актуализацията, отбеляза Орешарски. Според него здравеопазването е сектор, който докосва всеки от нас, а от друга страна е много силна тема за политиците и често е обект на популизъм. Това възпрепятства смелите реформи, каза Орешарски и изрази неудовлетворението, че неговото правителство не е направило съществени промени.

Без прогнози за световното

Премиерът не заложи кой ще спечели световното, ако на финала останат Германия и Холандия – заради партньорските отношения с холандския премиер и с германската канцлерка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай