Събота,

Орешарски коментира Южния газов коридор във Фейсбук

От: Администратор -
5090
Орешарски коментира Южния газов коридор във Фейсбук
A
A
A

София. „Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Той има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн. Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод –ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ". Това се казва в официална позиция на бившия премиер Пламен Орешарски, публикуван от официалния му профил в социалната мрежа Фейсбук.

„ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта Набуко, който щеше да преминава през територията на нашата страна", продължава коментарът за газовите доставки в Европа.

„Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището „Шах Дениз II" в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници", пише още Орешарски.

„Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта „Шах Дениз II" в Баку на 17 декември 2013 година по покана на президента Алиев. Уверих се лично от него в добрите намерения за сътрудничество с нашата страна не само в областта на газовите доставки. Усилията в тази насока обаче трябва да бъдат перманентни, а не само от посещение на посещение на държавно ниво.

Съобщението от представители на ЕК за приоритетността на Южния газов коридор е обнадеждаващо за нашия регион, защото без подкрепа и този коридор може да последва съдбата на Южен поток и Набуко. Вярно, че за да ползваме газ, ще трябва да изградим интерконекторната връзка с Гърция, вместо газопровода да минава през наша територия, какъвто бе случаят с Южен поток и Набуко. Но, както се казва, по-добре нещо малко, но реално, отколкото по-голямо, но илюзорно", завършва коментарът на Пламен Орешарски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички