Орешарски иска повишаване защитата на потребителите

Орешарски иска повишаване защитата на потребителите | StandartNews.com

София. Повишаването защитата на потребителите е сред приоритетите, залегнали в нашата управленска програмата. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на откриването на регионалната конференция „Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност". Тя е организирана от Комисията за финансов надзор, съвместно със Световната банка

„Подобряването на законодателството е важно стъпка, която предприехме през изминалата година. Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения", допълни премиерът.

По-ефективни способи за извънсъдебна защита чрез създаване на четири специализирани комисии в секторите финансови услуги, енергетика, телекомуникации и превоз на пътници, са промените, които се предвиждат, продължи Орешарски.

„Финансовото образование също е важен приоритет", продължи той. „За да защитят правата си, потребителите трябва да бъдат добре информирани за тях, Едно изследване на задлъжнялостта на домакинствата показва, че сред причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването, е ниска степен на финансова грамотност. Една от причините за кризата, в световен мащаб от 2007 – 2008 година, е неразбирането на потребители на някои финансови услуги и неразбирането на някои финансови инструменти. Загубата на доверие във финансовите институции и система, задълбочи ефекта кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици", допълни премиерът.

"Ние искаме добре подготвени потребители и да имаме добре информирани институции, които да работят съвместно с регулаторната рамка", каза от своя страна Невен Мимица, европейски комисар, отговарящ за политиката за защита на потребителите.

„Финансовите услуги са изгубили доверието на потребители – финансовите услуги винаги са на дъното. Именно затова трябва да подкрепим потребителя. Доверието на потребителя е много ниско, трябва да се подобри с конкретни мерки. Ако няма доверие, няма да има растеж. Икономическата и политическа ситуация е такава в Европа, че трябва да възстановим растежа и доверие. Нека да ви напомня, че Общия европейския пазар губи, ако няма доверието на европейските граждани и потребителите", допълни той.

„Защитата на потребителите е приоритет в моя дневен ред. Финансовата криза започна поради неадекватно кредитиране на потребителите. Лошите ходове могат да доведат до тежки последици за потребители. Нека да напомня, че защитата на потребителите е включена в договора за функциониране на ЕС. Гордея се, че моето задължение е да защитавам финансовите интереси на потребителите", добави Мимица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай