Орешарски иска по-конкретни въпроси за референдума

Орешарски иска по-конкретни въпроси за референдума | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски обяви, че не е нито „за", нито „против" предложения от президента референдум, но според него би било добре да се конкретизират въпросите.

Росен Плевнелиев поиска заедно с евроизборите да се проведе референдум за задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен вот.

„За референдума темата е политическа, но най-главният риск, който носи, това са неопределените въпроси. Не бих се изказал нито "за", нито "против". Хубаво би било да се конкретизират въпросите. Много е важно да не подведем гражданите, те трябва да направят информиран избор", коментира в парламента Орешарски, цитиран от „Фокус".

По думите му в мажоритарния вот има много различни системи - такива, които са близки до пропорционалния, и такива, които наблягат на мажоритарен елемент.

„Чист мажоритарен вот не познавам, но все пак не познавам всички системи във всички страни. Струва ми се, че добрите практики са смесен елемент с мажоритарно начало. Такива е имало в нашето законодателство в минали периоди," обясни Орешарски.

Той заяви, че би приветствал електронното гласуване, стига да има гаранция за тайната на вота.

На въпрос, как ще коментира изявлението на Лютви Местан, който в пленарна зала каза, че „ако се прегърнеш с оцапан, ще се оцапаш", в контекста на някои спорни назначения, Орешарски отговори: „Сентенцията за оцапването ми се струва вярна. Това, което наричате спорни назначения, аз не ги приемам, поради което е излишно да коментираме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай