Орешарски: ЕС иска икономика на растежа

Орешарски: ЕС иска икономика на растежа | StandartNews.com

Рим. Премиерът Пламен Орешарски също направи изказване по време на конгреса на ПЕС. И подчерта опасността от засилващата се в цяла Европа вълна на национализъм и евроскептицизъм.

 

Орешарски наблегна на последиците от дясното, консервативно управление през последните 10 години в ЕС. "Има необходимост да променим тази политика", обяви пред европейските социалисти българският министър-председател.

 

"Имаме необходимост от икономика на растежа, ясни политики за заетост", каза още Орешарски. И призова най-висшият форум на ПЕС за отстояване на каузата за равни права, интеграция и солидарност.

 

"Можем и трябва да сме алтернативата на ксенофобията и сепаратизма", обърна се към европейските социалисти премиерът. "Вярвам, че всички ние ще отстояваме тези принципи чрез Манифеста на ПЕС", каза още Орешарски. И пожела успех на Мартин Шулц и ПЕС на предстоящите европейски избори.

 

След българския премиер послания за успех отправиха и министър-председателите на Италия - Матео Ренци, на Белгия – Елио ди Рупо, на Чехия - Борислав Своботка, на Малта - Джоузеф Моска, на Литва - Андрюс Кубилюс, както и външният министър на Италия Федерика Могерини. Освен тях участие взеха и президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай и председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

 

Публикуваме пълния текст на изказването на министър-председателя Пламен Орешарски на Конгреса на ПЕС в Рим:

Уважаеми господин Шулц,
Уважаеми господин Станишев,
Уважаеми премиери,
Mинистри, членове на парламенти,
Скъпи приятели,

Предстоящите европейски избори идват във време, в което европейските страни все още не са се възстановили от продължителната икономическа рецесия – период на икономически и финансови дисбаланси, период на криза на доверието в политиките и в техните институции, период на нарастващ национализъм и евроскептицизъм.
Тези проблеми са резултат от политиката на дерегулация на пазарите, политика на консервативните партии през последните повече от 10 години. Ако продължим тези политики, няма да решим нито един от настоящите проблеми. Необходима е промяна на тези политики.

 

Имаме нужда от политики за икономически растеж. Тогава фискалната консолидация ще бъде лесно постигната. Имаме нужда от политики за заетост като алтернатива на обезщетенията за безработица. Имаме нужда от повече интеграция и солидарност като алтернатива на сепаратизма и ксенофобията.

 

Това са принципи и политики от дневния ред на европейската левица и вярвам, че те могат да бъдат реализирани. Те са важни за предстоящите избори.

 

Не по-малко важно е кой ще прилага новите политики. В този контекст Мартин Шулц е нашият силен кандидат. Пожелавам успех на Мартин Шулц и на всички вас. Успехът ще бъде за цяла Европа.
Благодаря ви за вниманието.
Успех, Мартин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай