Орешарски арбитър за губернаторите

Премиерът назначи 17 от заместник-министрите

Орешарски арбитър за губернаторите | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски ще е арбитър за областните управители. Причината е, че преговорните екипи на БСП и ДПС не могат да постигнат съгласие за част от номинациите, разказаха пред "Стандарт" от двете партийни централи. Накрая при министър-председателя щели да отидат всички предложения и той да вземе окончателното решение. Най-спорни били областите Смолян, Добрич и Шумен, техните губернатори щели да се решават в понеделник.

ДПС е готово да предложи 13 от всички 28 областни управители. Пред съпартийците си във вторник лидерът Лютви Местан е обявил имената, които партията ще лансира за тези постове. Местан обаче обяснил, че по-вероятно било движението да излъчи губернатори в 8 области. Засега е ясно, че ДПС ще управлява Силистра и Търговище съответно с Насуф Насуф и Емел Расимова. В Хасково губернатор ще е настоящият депутат Мехмед Атаман. Още един избраник от ДПС ще излезе от парламента - Емил Иванов, който е предложен за втори път да управлява София-област. Местната структура на БСП обаче настоявала тя да излъчи областния управител. На "Позитано" 20 пък се опасявали, че ако Иванов стане губернатор, втори в листата за парламента е Александър Методиев, известен в движението като бат Сали.

Спор имало и за Пловдив. От ДПС искали да предложат фигура, приемлива и за БСП. Така движението издигнало Венцислав Каймаканов. Под тепетата го броят и за син кадър, въпреки че е бил недависим кандидат за кмет през 2007 г. Тогава той получил подкрепа от бившия син кмет Иван Чомаков. Каймаканов дълги години е бил управител на предприятието "Юрий Гагарин БТ", а сега е арендатор на земеделска земя и с брат си държи кравеферма. В добри отношения е с общинския и областен лидер на БСП и бизнесмен Георги Гергов. Червените имат няколко номинации за Пловдив област. "Ще се съобразя с решението на партията и на премиера", лаконично коментира пред "Стандарт" Гергов.

Ако ДПС получи Благоевград, областен ще е ексдепутатът Муса Палев. За БСП обаче е важно да държи губернатора там, защото кметът Атанас Камбитов е от ГЕРБ, разказват на "Позитано" 20. В такъв случай Палев щял остане зам. областен. От ДПС са направили номинации и за други райони. Предлагат за Сливен Мустафа Мустафов, за Плевен - Енгин Кючуков, за Смолян - Недко Кулински, и за Шумен - Бюнямин Хасан. Но местните структури на червените били против. И настояли последната дума наистина да е на Пламен Орешарски.

Сигурно е, че в Кюстендил областен ще е местният лидер на БСП Иван Каракашки. В Ловеч губернаторът също ще е от БСП - Милко Недялков. Привечер стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е назначил 17 заместник-министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай