Орешарски: Администрацията да протестира в извънработно време

Орешарски: Администрацията да протестира в извънработно време | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че е имал предвид служители, които протестират в работно време, в изявлението си, че ще уволнява пртестиращи служители в държавната администрация.

Премиерът казам че служителите от администрацията могат да протестират свободно в извънработно време. На забележка на журналисти, че при изказването му това уточнение е липсвало, той обясни "разбира се, че имат право да протестират, но в извънработно време".

Орешарски подчерта, че е против служители в работно време да протестират, като определи това като "саботиране на работата на институциите".

Той заяви, че не се притеснява от съдебно дело срещу него заради изказването. В прокуратурата бе внесено искане до главния прокурор да се сезира за думите на премиера за уволнение на държавни служители. "Не се притеснявам и ако искате, мога да повторя, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работното си време", каза премиерът.

Миналата седмица Орешарски заяви на среща с граждански организации, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа. По думите му има служители, които "все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници "в събитията пред сградата на Министерския съвет". Имало и други, за които има оперативни данни.

Преди Орешарски да коментира думите си председателят на ДПС Лютви Местан предположи, че министър-председателят е говорел за протестиращите в рамките на работния ден. По-рано днес и депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че са засечени много служители, които излизат в работно време и се включват в протести, и също обясни, че това е имал предвид премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай