Оправят повредата на газопровода край Павликени до 48 часа

Оправят повредата на газопровода край Павликени до 48 часа | StandartNews.com

До 48 часа повредата ще бъде отстранена. Това заяви пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, която пристигна на мястото на спукания газопровод край Павликени.

"От цялата страна колегите са ситуирани тук на място, така че ще работим без прекъсване. Българските граждани, българските потребители, бизнесът да бъдат спокойни", обясни тя, цитирана от БГНЕС.

Участъкът, в който е скъсана тръбата, не е много малък. Основната причина за аварията е старата инфраструктура, каза енергийният министър. „Затова трябва да работим за това да правим хубави проекти, да можем да кандидатстваме пред ЕС и да получим финансиране така, че да си подменим инфраструктурата", обясни Петкова.

Ние ще получим финансиране за рехабилитацията на националната ни газопреносна мрежа. Досега в такива моменти виждаме наистина колко е важно инфраструктурата да се подменя, колко са важни всички тези неща, свързани с живота, със здравето на хората, свързани с реалното съществуване на икономиката, коментира ощ министърът на енергетиката.

„Защото знаете, че това е магистрален газопровод, по него върви газът, който се нагнетява в Чирен. С колегите от „Булгартрансгаз" сутринта предприехме много бързи мерки така, че да не спира процесът по нагнетяване на подземното газово хранилище в Чирен. Потокът е пренасочен през южния полупръстен. Така че сме взели всички необходими мерки. Полагаме усилия до 48 часа повредата да бъде отстранена. През това време хората няма да усетят по никакъв начин дискомфорт, а ще има доставки на компресиран газ", подчерта Петкова. И бе категорична, че няма да има селища, в които да няма подаване на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай