Окончателно! Кабинетът взе най-важното решение за Лукойл.Последствията

Одобриха дерогацията за закупуване, внос и трансфер по море на суров нефт от Русия

Окончателно! Кабинетът взе най-важното решение за Лукойл.Последствията | StandartNews.com

Кабинетът взе най-важното решение за „Лукойл”. Износът на петролни продукти за държави от ЕС или трети страни се забранява.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев: Италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV от Регламента на Съвета на ЕС относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с произход от Русия или изнасяни от Русия.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане.

Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.

С правителственото решение се отменя и РМС № 569 от 2022 г. за изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/879 от 3 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 833/2014 г. и за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай