Окончателно – 9% ДДС за виното и бирата

Предложението беше прието на второ четене

Окончателно – 9% ДДС за виното и бирата | StandartNews.com

Парламентът прие нискоалкохолните напитки като вино и бира, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз да бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%.

"За" предложението гласуваха 100 народни представителя, "против" – 12 депутатита единствено от БСП  и "въздържали се" - 5, с което то бе прието.

Предложението беше прието оконателно на второ четене. Мярката ще влезе в сила от 1 август. Целта й е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

„Сега вече и с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса. Разширяваме мерките и с предложението за намаляване на ДДС-то за всякакъв вид спортни дейности, което е много сериозна мярка по отношение не само на подпомагането на занимаващите се и осигуряващите спортни услуги, но и като цяло крачка в посока укрепване, стабилизиране на здравето на нацията срещу обездвижването и други пороци”, заяви Валери Симеонов.

„Ще приканя колегите от ГЕРБ да не променят решението си отпреди 1 месец, когато в бюджетна комисия и тук ние отхвърлихме това екзотично предложение. Те сега безработните българи всички отиват на „Златни пясъци” и на луксозните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят мъката с много вино и бира”, иронично коментира Румен Гечев.

„Уважаеми г-н Гечев, за мен винаги сте бил един брилянтен пример за манипулация. Унизително е да сваляте тази мярка, да я смъквате на някакво битово-кръчмарско ниво”, отговори Валери Симеонов.

„Изрично е подчертано във всички страни членки на ЕС, че няма понижено ДДС за алкохолни напитки. В Европа знаят, че като фалира някоя фирма - те не отиват в басейните да плуват, а отиват да се удавят”, заяви Гечев.

На 10 юли без дебат депутатите намалиха ДДС-то за хотели и ресторанти. Намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристически сектор дойде след натиск от страна на бранша с аргумент затварянето на всички заведения и туристически услуги в условията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред исканията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай