Огън в парламента! Искат се оставки

Отново темата с Украйна създава напрежението

Огън в парламента! Искат се оставки | StandartNews.com

Отново голямо напрежение в парламента и искане за оставки!

Депутатите обсъждат проекта за решение на НС за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна. В него е предвидено изпращане на неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие от складовете на МВР. 

След поредица от почивки и 2 часа след началото на пленарния ден започнаха дебатите по същество. Предложението за новия пакет помощта за Украйна е от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Против него се обявиха от „Възраждане”, ИТН и БСП.

В залата бяха извикани началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Военният министър Тодор Тагарев не дойде на заседанието, но пристигна на вчерашното заседание на ресорната комисия.

По искане на депутата от "Възраждане" Петър Петров заседанието на парламента беше закрито, за да могат народните представители да получат информация за състоянието на Българската армия и точното въоръжение, което ще предоставим на Украйна. 

По време на откритата част от заседанието от опозицията атакуваха решението и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

„Да поканите министъра  на отбраната, тъй като това касае министерството, което той ще съсипе”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”. 

„Той не е задължен да присъства, само по желание е”, заяви Росен Желязков, председател на НС.  

„Не знам защо с такава лекота казахте – „по негово желание и т.н”. Надявам се да не е отишъл на почивка, той обича така да прави, когато се вземат решения за българската армия”, каза Георги Свиленски от БСП. 

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че предоставянето на въоръжението поставя под въпрос боеспособността на българската армия.

"България не си дарява най-модерните ракетни комплекси С-300, а дарява ракети, които са дефектни, за които самият производител казва, че не могат да ни свършат работа и той - самият производител, не може да ги ремонтира", каза на свой ред Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай