Официално! ГЕРБ-СДС с решителен ход за БНБ

Какво следва

Официално! ГЕРБ-СДС с решителен ход за БНБ | StandartNews.com

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова, предаде БГНЕС. 

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

ВИЖ ОЩЕ: Петков проговори за отношенията с ГЕРБ. Изборът на управител на БНБ

По-рано днес съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков каза по бТВ, че вчера са водили много сериозен разговор с управителя на БНБ. От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока, коментира Петков. Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията. Името на Даниел Лорер не е обсъждано като евентуална номинация за БНБ, посочи лидерът на ПП. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай