Очакваме над 11 хиляди бежанци до края на годината

СОС ще има извънредно заседание на 10 октомври във връзка с бежанците

Очакваме над 11 хиляди бежанци до края на годината | StandartNews.com

София. "Кризата с бежанците в последния месец се задълбочава, ако се запази тази тенденция, очакваме до края на 2013 година над 11 хиляди бежанци". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на изслушването му в парламента във връзка нарастването на броя на бежанците в страната ни.

"От началото на годината границата на България са преминали 5815 нелегални имигранти, които са задържани, по-голямата част от тях търсят закрила", продължи той.

"Свидетели сме на едно предизвикателство по време на конфликта в Сирия - над 500 000 бежанци има в Турция, близа 50 000 - в Европа и над 5 000 - в България", каза председателят на комисията по правата на човека депутатът Тунчер Кърджалиев. Той уточни, че страната ни е взела сериозни мерки по повод бежанската криза. "С голяма надежда чакаме комисията от ЕС, която е на посещение у нас да даде своите препоръки - очакваме не само техническа помощ, но и от друг характер", каза още той.

"Имаме нарастващ поток от имигранти, който в определени моменти достига 200 души на ден, това поражда голямо изпитание за нас, както и риск за националната сигурност, а преди всичко и риск от хуманитарна криза", изтъкна Йовчев. И уточни, че криминогенната обстановка в страната се усложнява на определени места. "Доскоро около 70% от местата за настаняване на бежанци бяха запълнени, някои от тях са с надвишен капацитет. Работим за разкриването на нови места за настаняване", каза още министърът.

„Би трябвало да оказваме помощ на хората, които търсят защита на наша територия. Към момента е много важно да успеем да убедим нашите партньори, че проблемът е сериозен, да получим европейска солидарност и да успеем да решим този проблем. Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса", заяви вицепремиерът.

Столичният общински съвет ще проведе извънредно заседание на 10 октомври във връзка с бежанците у нас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай