Община Камено изтърва стотици милиони от Европа

Община Камено изтърва стотици милиони от Европа | StandartNews.com

Община Камено проспа стотици милиони от еврофондовете за развитие на селските райони. Хората се гневят, че с изпуснатите средства, можше да се решат най-болните проблеми в общината. Сред тях са липсата на канализация и старите амортизирани водопроводи, изградени от токсични материали. "Тези два сериозни проблема е можело да се решат лесно с пари от Европейския съюз. За съжаление местната администрация е пропуснала през последните 8 години редица проекти, чрез които е имала прекрасната възможност да подобри качеството на живот в Общината", коментираха експерти.

По Оперативна програма "ОКОЛНА СРЕДА 2007 – 2013 г." са загубени безвъзвратно стотици милиони левове, чрез които да се подменят водопроводните инсталации и да се изгради канализационна система. Вместо да се радват на чиста питейна вода, днес жителите на 12-те села бият километри път до съседни градове, за да пълнят в туби минерална вода. В повечето селища в Община Камено водопроводите са 60-годишни, строени с етернитови тръби, който според експерти са силно токсични и предизвикват ракови заболявания. По време на срещите през последните седмици с кандидата за кмет на Община Камено Жельо Вардунски хората заявиха, че се страхуват дори да си мият чиниите с мътната вода, която тече от чешмите им.
Община Камено се нарежда на опашката в класацията на общините по спечелени проекти от еврофондовете, докато една също селска община като Елхово успя за един мандат да реновира читалищата, църквите, да изгради детски площадки на хората от селата, да ремонтира околовръстния си път, който години наред бе в окаяно състояние.

Жельо Вардунски, незавизим кандидат за кмет на Община Камено:
"Спасението е в максималното усвояване на европейски средства по Програма за Развитие на селските региони. През новия програмен период финансирането се очаква да започне до средата на 2016 година. Особено подходяща за Община Камено е Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони". Именно чрез нея ще кандидатствам за строителството, реконструкцията и рехабилитацията на съществуващи общински пътища. По тази мярка може се изградят водоснабдителни системи и съоръжения, както и да се доизгради канализационната мрежа.
Програмата за трансгранично сътрудничество позволява цялостен ремонт на читалищата, църквите, изграждане на спортни центрове. В новия мандат обещавам да работя за всяко евро, което ще подобри живота на хората в Камено и селата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай