Обрат в икономиката. Депутат посочи нова танденция

Преките чуждестранни инвестиции в България са с рекордно нарастване

Обрат в икономиката. Депутат посочи нова танденция | StandartNews.com

Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в страната. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" и член на Комисията по бюджета Мартин Димитров. Той коментира данните на Евростат, които показват, че по ръст на доходите се нареждаме веднага след Хърватия.

Преките чуждестранни инвестиции в България са с рекордно нарастване тази година спрямо последните 10-12 години. Това реинвестиране означава, че компаниите, които са тук влагат печалбата си у нас, защото явно очакват положително развитие, свързано с Шенген, еврозоната и стабилното управление, каза Димитров.

По думите му през последните 12 години сме се отдалечили от Румъния, защото страната ни е догонвала средно с 1 процент годишно европейския стандарт. „При Букурещ този показател е два пъти по-висок", посочи той.

Димитров потвърди, че статистиката на Евростат от 2022 година, която показва, че България и Унгария по показател на индивидуално потребление са най-бедните държави в ЕС. „Това е вярно. Но ако последните две години – 2022 и 2023 година, тази тенденция се запази, то за първи път ще имаме два пъти по-голямо догонване на средноевропейските доходи. Това темпо трябва да се задържи няколко години, за да се превърне в трайна тенденция. Ако успеем да го задържим до края на 2024 година – още тогава може да не сме последни в класацията. В краен случай това може да стане 2025 година", прогнозира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай