Неделя,

Обрат! Ще се върне ли Софиянски в политиката

От: Агенция Стандарт -
4322
Обрат! Ще се върне ли Софиянски в политиката
A
A
A

"Натам вървят нещата. Вече почвам толкова да се дразня от тази ситуация!" - така отговори Стефан Софиянски на въпроса кога ще се върне в политиката в интервю за БНТ. Раздразнението му пораждало самото структуририране на управляващата коалиция, в която липсвала и логика, която нямала и цел, в която имало парцелиране на Министерския съвет.

"Какво правят "Да, България" и БСП заедно (в управлението)? Вярно, че "Да, България" направи компромис и с Борисов. Беше и с Борисов, беше и с БСП. Очевидно това са хора, които предават нашите десни идеи!", обясни бившият служебен премиер и кмет на София и допълни, че "винаги, като влязат комунистите във властта, винаги България е в криза". Действията на БСП били "популизъм и нищо повече", например чрез прокарването на нулева ставка на ДДС за хляба.

Връщането му в политиката не се оказа необмислен емоционален изблик:

"Събираме се десни партии. Има една нова дясна партия "Сбор", която се конструира със сериозни хора, дясномислещи, с демократите поддържаме контакти. Ние сме традиционно приятели. Искаме около тези седесари, които не направиха компромис да отидат в ГЕРБ, на тези хора ще разчитаме. Тези, които не се унизиха да отидат с една лява посткомунистическа партия, каквато е ГЕРБ, заедно във властта. Последните 12 години ни доказаха, че нас ни управляват посткомунисти. Трябва най-сетне да се мобилизираме, да се вземем в ръце и да търсим едно дясно правилно решение", каза той.

Софиянски и до днес не разбира към какво се стреми властта и определи заявлението "да излезем от кризата" като много общо".

За него има три правилни стъпки, към първата от които управляващите са се насочили: повишаването на пенсиите.

"Втората радикална стъпка, която трябваше да ги обединява, но не се предприе - е намаляването на ДДС.

Този вариант, върху който е построен бюджетът, е много грешен. Не бива да се диференцира ДДС. Първо, това дава възможност за спекулации. Второ, това усложнява данъчната система. Всеки гледа да се присъедини към отрасъла с намален ДДС. Каква е логиката? Логиката на намаляване на ДДС е повече свободни пари в населението и бизнеса. Тогава какво, на хлебарите им трябват повече, отколкото на другите ли? Или на ресторантьорите? На всички им трябват. И когато намалиш общо ДДС, всеки печели по веригата", посочи икономистът, предава "Епицентър".

Третата стъпка била да се определят помощи, но насочат към нуждаещите се, а не "на калпак": "Дали през ваучери за ток, дали през ваучери за Топлофикация, дали пряко с храна - и да се насочат към нуждаещите се".

"Четвърто, което четвърто правителство не прави и не мога да разбера защо, чак се ядосвам, това е този План за възстановяване и развитие. Той ти е крайъгълният камък. Ние се занимаваме с Македония. Абе ти имаш едно нещо да направиш: да легнеш в Брюксел, да се проснеш там и докато не приемеш Плана за развитие, да не мръднеш. Защото това е ресурс, за който мечтаеш, ти го търсиш и той ти насочва развитието на конкретни отрасли - земеделие, енергетика. Върши я тази проста работа, няма да имаш време да се караш сутрин, обед и вечер и да говориш за пари!", възкликна Софиянски.

Според него всяко евро от Плана трябва да се насочи към развитие на икономиката, а не към "пасивните парични потоци", например за пенсии.

"Най-грешно би било парите от Плана за развитие да отидат консуматорски - в пенсии. По-правилно е да се вземе заем, да се търсят други инструменти, за да се попълва бюджетът на НОИ. Всяко евро от този План трябва да бъде насочено към развитие на икономиката и към БВП. Тоест ние трябва да произвеждаме повече. Трябва да се насочим към конкурентни производства. Земеделието ни основна, добра база, върху нея трябва да градим. Трябва да се съсредоточим да развием бизнеса така, че той да излезе в Европа. Ние сме единствената страна в Европа, която има БВП под 10 хил. евро на глава от населението! Ние сме държавата, в която един човек произвежда най-малко и затова сме и най-бедни. Ти трябва да си подредиш целите - да настигне поне Вишеградската четворка. Как? С развитие на икономиката".

"Пълна глупост е да бързаме с еврото. Веднага ще има спад. В еврозоната трябва да се влезе, когато имаш инерция, за да може да посрещнеш удара, да намалиш малко темпото и да почнеш пак, докато се адаптираш. Никакво предимство няма в момента влизането. Необходимо е, трябва да влезем, но това ще затормози поне за една, две години икономиката. Представете си един пенсионер с 250 евро пенсия в европейска среда! Средата е силна икономика, развита икономика. Валутният борд облекчава влизането ни в еврозоната, но когато имам силна икономика, аз излизам от валутния борд. Имайки силна икономика, правя лев и педесет еврото. Тогава влизайки в еврозоната, пенсионера няма да го вкарам с 250, а с 350 евро пенсия", каза още Софиянски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички