Обрат с Лукойл! Голяма новина от Асен Василев

"Лукойл Нефтохим" с ключово решение за най-голямата си рафинерия

Обрат с Лукойл! Голяма новина от Асен Василев | StandartNews.com

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „Лукойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред „Файненшъл Таймс” в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че „имаме индикации за интерес”.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия. 

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%.

Според „Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Момчи
преди 4 месеца

А държавата не може ли да я купи??? Със сигурност рафинерията е на печалба, значи парите ще влизат в България.

Откажи