Обама номинира спец по Русия за посланик в София

Обама номинира спец по Русия за посланик в София | StandartNews.com

Дипломат от кариерата, бивш заместник-посланик в Русия и до преди две седмици зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Това е номинацията на президента на САЩ Барак Обама за нов американски посланик в София, съобщиха за „Стандарт" от Белия дом. Името му е Ерик Сет Рубин. Номинацията му е заедно с тази на още четирима американски посланици - в Сърбия, за където се готви Кайл Скот, както и в Уганда, Свазиленд и Мозамбик, а също и служители на други ключови постове в американската администрация. „Убеден съм, че тези професионалисти с богат опит и работещи здраво ще помогнат да се справим с важните предизвикателства, пред които е изправена Америка.

И аз съм благодарен за тяхната служба. Очаквам с нетърпение да работим с тях", посочва Обама в указа за номинирането на тези служители, сред които и Ерик Сет Рубин. От 2011 г. до август т.г. той е заместник на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която оглавява Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент. А тази служба отговаря освен за интересите на САЩ на Стария континент, също и в бившите съветски републики. Работата й е особено натоварена през последните две години след избухването на кризата в Украйна. Всъщност Украйна никак не му е непозната, тъй като от 1994 г. до 1996 г. е бил заместник-политически съветник в посолството на САЩ в Киев. Почти през цялата му дипломатическа кариера Ерик Сет Рубин, който е с ранг съветник-министър, не е губил близостта с Русия. В периода 2008 г. - 2011 г. е заместник- ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, в същия период.

А той стана посланик на САЩ в Русия, след като заемаше този пост в България. Между 2006 г. и 2008 г. номинираният за нов посланик в София е бил старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. На практика той е работил за четвъртата по важност фигура в Държавния департамент след държавния секретар и двамата му заместници. Освен това Ерик Сет Рубин има и опит с медиите – той е бил заместник-пресаташе по външнополитическите въпроси на Белия дом, както и директор на „Връзки с обществеността" на Националния съвет за сигурност към президента на САЩ в периода 1997-1998 г. Тогава е работел с Бил Клинтън. Ерик Сет Рубин е женен от 1988 г. за журналистката Никол Шарън Симънс. А баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.

За да бъде назначен за посланик, Ерик Сет Рубин трябва да бъде изслушан и одобрен от Външната комисия на Сената на САЩ. Процедурата отнема месеци и вероятно той ще може да оглави посолството на САЩ в София в началото на 2016 г. Когато ще замени на поста настоящия шарже д'афер Родерик Мур, който пое ръководството на мисията на 5 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай