Няма да успеем, докато партийният интерес е над националния

Няма да успеем, докато партийният интерес е над националния | StandartNews.com

 Славчо Атанасов e роден на 14 февруари 1968 г. в Пловдив. Завършва ВВАУ "Панайот Волов" в Шумен и право в "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. През 1991 г. получава чин старши лейтенант в Българската армия. Работил е като психолог в Столипиново. През 2003 -2007 г. е кмет на един от най-големите райони на Пловдив "Тракия". Кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г. Председател на групата общински съветници от Национален идеал за единство (НИЕ). Водач на листата на ЛИДЕР-НИЕ за Пловдив-град. Женен, с една дъщеря.

 

- Посочихте като ключова фразата "икономически патриотизъм", явявате се в коалиция с ПП ЛИДЕР. Икономиката ли е тази, на която ще заложите?

- За първи път у нас патриоти и бизнес си подават ръка, което може да постави началото на едно мощно националистическо обединение в България. Необходимо и неизбежно е формирането на силна националистическа формация, която да защитава и представлява националните интереси на страната ни. Аз съм горд, че съм представител на патриотична партия, каквато е Национален Идеал за Единство. В България национализмът никога не е имал отрицателно значение, въпреки че като дума има опити да се дискредитира. Затова бих посочил: Приоритетната задача на българската дипломация трябва да бъдат лобизмът за българската икономика, търсенето на инвестиции и развиването на търговски взаимоотношения на общоевропейските пазари. И тук не става въпрос за краткосрочни търговски възможности, а за цялостна външнополитическа доктрина. Българската външна политика трябва да бъде подчинена в изключителна степен на възможностите за развитие на икономиката.

- Силна позиция като звучене. Но вероятно съзнавате, че все повече българи очакват от политиците конкретни отговори?

- Аз винаги съм приемал политиката като работа сред хората. Такъв бях и като кмет, когато имах приемен ден с граждани всеки ден, такъв съм и сега като председател на групата ни общински съветници в Пловдив, нямам намерение да се променям и за в бъдеще. Тази работа сред хората ме е научила на едно - те не искат от теб платформа, програма или отговор по принцип. Те искат конкретен отговор по техния си проблем. Сега е същото - не може с общи приказки да се отговори на проблемите в един ключов сектор като икономиката.

- Посочете ги тогава.

- Гарантирана квота от 5%  за българска продукция в европейските вериги във всички магазини на територията на ЕС. Субсидиране на крайни продукти, предназначени за износ, като се определят водещите сектори за България - така както е в редица развити европейски икономики. Нужна е гъвкава финансова политика, свързана с намаляването на експортни такси при износ на суровини. Такава политика не само би защитила националния интерес на българския бизнес и предприемачество, но ще допринесе осезателно и за съживяването на икономиката ни. Давал съм и друг път този пример: На една от лекциите, която изнесох пред студенти в Бостън,  САЩ, ме попитаха: "Г-н Атанасов, вие сте представител на патриотична организация. Какво, според вас, е съвременният патриотизъм. Аз им отговорих: Три неща - икономика, икономика и пак икономика.

- Не бягате ли от класическото обяснение за патриотизма?

- Не. Смятам, че категорично трябва да се промени пирамидата на държавното устройство.

В утвърдените демокрации на първо място стои  националният интерес, на второ е партийният интерес и едва на трето място идва личният интерес. При нас е точно обратното. Докато това не се промени, България няма да успее.

- За Пловдив се каза, че тук битка ще води "тежката артилерия". Срещу вас като водачи на останалите политически партии се изправят двама бивши премиери - Бойко Борисов и Иван Костов, бивши министри като Стефан Данаилов и Соломон Паси. Това притеснява ли ви?

- Напротив, радвам се, че ще водя дебат с утвърдени и сериозни политици. Това ще го направи по-силен, а оттам се надявам за в бъдеще да дойдат и по-добрите решения. Опасявам се обаче работата за Пловдив да не остане само в предизборните дебати. Защото тези водачи на листи сега ще дойдат, ще кажат колко харесват Пловдив и как ще работят за него, но пловдивчани ще ги видят отново след 4 години

Казвам го, защото в тези почти 25 години преход това е в Пловдив при всички избори.

- Вярвате ли, че изборите ще се проведат демократично?

- Има достатъчно законови мерки изборите да бъдат демократични и законни. Надявам се да не се повтори Пловдив и Плевен, които се превърнаха в нарицателни за фалшифициране и манипулиране на избори. Не искам това да се повтори и отново да видя как с филм ГЕРБ безпардонно показват как фалшифицират избори. Като тези в район "Източен" през 2009 г.

- Внесохте подписка с искането за намаляване на данъците. Не се ли опасявате, че ще бъде възприето като предизборен ход?

- Предизборен ход от ноември, миналата година? (Усмихва се). Подписите на повече от 3700 пловдивчани, събрани само за два дни като подкрепа на нашето предложение за сваляне на местните данъци и такси, не могат да бъдат предизборен ход на когото и да е било. Тези подписи достатъчно ясно говорят, че в настоящото управление бизнесът и гражданите са изгубили най-важното - предвидимостта на разходите си. Достатъчно ясно говорят за това, че пловдивчани не са доволни от увеличените данъци. Независимо че управляващите от ГЕРБ и г-н Тотев се опитват да ни убеждават в обратното. Бих казал, че радостта от високите налози е единствено в сърцата на управляващите, но като се замисля, и те не са толкова радостни, с оглед на очакваната ниска събираемост.

- Все пак, ще ви кажат, че е популизъм да се променят данъци при приет бюджет, в средата на годината?

- А кой е казал, че днес внасяме предложението и от утре искаме данъците да бъдат върнати на нивата от моя мандат? Ние сме управлявали Пловдив, имаме ясна представа, знаем възможните механизми. Законът позволява на Общинския съвет да вземе сега решение за нивата на данъците през следващата година и ние искаме връщането на старите значително по-ниски налози. Настояваме това да стане сега, защото сме сигурни, че г-н  Иван Тотев готви нови увеличения за догодина, което на фона на ситуацията в града е недопустимо. Аз смятам, че нашето предложение е напълно реалистично, още повече увеличението, което днешното управление на Пловдив направи, беше лишено от всякаква икономическа, пък и  друга логика. Намаляването, което предлагаме, е добро и за бизнеса, и за гражданите, ще даде глътка въздух както на едните, така и на другите. Бизнесът да може да планира, а гражданите да получат възможност за разкриване на нови работни места. Ние предупредихме още през есента на миналата година Иван Тотев какво ще се случи. Казахме, че местните налози са изключително високи и социалното напрежение сред хората ще се увеличи. Не само предупредихме - внесохме в местния парламент 10 конкретни мерки, които да подобрят живота на пловдивчани в условията на тази сериозна криза. Не е евтин популизъм и защото в нашия мандат ние провеждахме тази социална политика - безплатни детски ясли, по-ниска такса за детска градина в размер на 35 лв., не вдигнахме местните данъци, независимо че управлявахме в трудни условия.

- Дали управляващото мнозинство ще ви послуша?

- Да, ако управляващите от ГЕРБ и ДПС работят повече като пловдивчани и по-малко като партийни послушници.

- Тогава листата на ЛИДЕР-НИЕ, която вие водите в Пловдив, каква е?

- От пловдивчани. От хора, които живеят в Пловдив и ще продължат да живеят с Пловдив, които познават най-добре проблемите на града, защото познават живота си. Аз вече го казах - в нашата листа няма да видите гастрольори, няма да видите национално известни фигури, които ще пробват да станат пловдивчани за един месец. В листата на ЛИДЕР-НИЕ са хора, които застават с имената и лицата си и които са познати в града, показали до сега какво могат.

- Как живеете днес, г-н Атанасов? Успя ли "да си тръгне кметът от вас"? Случва ли ви се, обикаляйки из улиците, да реагирате за нещо, което доскоро е било ваша отговорност?

- Остана ми навик да пообиколя града, преди да се заема с ежедневната си работа. Пък и хората продължават да идват в приемния ми ден като общински съветник. Вижте, не може да си кмет "от - до". Днес ти свършва мандатът и от утре - животът в града да ти е безразличен. Всичко останало е "кампания" на всеки четири години, а животът продължава и след изборите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай