Няма да спират още влакове

Няма да спират още влакове | StandartNews.com

От 1 февруари се планираше да спрат нови 90 влака

София. Няма да бъдат спирани нови пътнически влакове. Това стана ясно след проведен разговор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов. Двамата обсъдиха финансово състояние на БДЖ и се договориха да бъдат предприети спешни мерки, за да се отговори на очакванията на хората.

Министър Владислав Горанов се ангажира, че ще бъдат преведени към субсидията на "БДЖ - Пътнически превози" заделените за погасяване на дългове към кредиторите 40 млн. лв. Сумата е необходима за изпълнение на Договора за обществени услуги между компанията и държавата. Тези средства чакат нотификация от Европейската комисия, за да бъдат използвани, но с постановление на Министерския съвет ще бъдат преведени на дружеството. Благодарение на това ще бъде запазен графикът на движение на влаковете, като отделни композиции могат да отпаднат само след обсъждане с населението.

Заради отложени ремонти в момента има проблем с техническото състояние на влаковете и това може да наложи някои промени в графика за движение, обясни министър Ивайло Московски.

Радвам се, че успяхме да осигурим липсващите средства за БДЖ. Положението в държавата е наистина тежко, но железницата е основен транспорт за хиляди хора и спирането на отделни влакове, създаваше големи неудобства, коментира още министър Московски. По думите му това не означава, че реформата в железницата ще спре. Наложително е да вземем някои непопулярни решения за БДЖ, за да можем в дългосрочен план да осигурим функционирането на компанията, допълни транспортният министър. До средата февруари ще бъде изготвена стратегия за стабилизиране на дружеството с финансов план в перспектива от минимум 7 години. Такова искане е поставено и от Европейската комисия, за да има гаранция и визия за оздравяване на дружеството. Предвижда се стратегията да бъде внесена за гласуване в Народното събрание, за да се гарантира нейната устойчивост при евентуални политически промени.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай