Понеделник,

Няма да спират още влакове

От: Администратор -
5609
Няма да спират още влакове
A
A
A

От 1 февруари се планираше да спрат нови 90 влака

София. Няма да бъдат спирани нови пътнически влакове. Това стана ясно след проведен разговор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов. Двамата обсъдиха финансово състояние на БДЖ и се договориха да бъдат предприети спешни мерки, за да се отговори на очакванията на хората.

Министър Владислав Горанов се ангажира, че ще бъдат преведени към субсидията на "БДЖ - Пътнически превози" заделените за погасяване на дългове към кредиторите 40 млн. лв. Сумата е необходима за изпълнение на Договора за обществени услуги между компанията и държавата. Тези средства чакат нотификация от Европейската комисия, за да бъдат използвани, но с постановление на Министерския съвет ще бъдат преведени на дружеството. Благодарение на това ще бъде запазен графикът на движение на влаковете, като отделни композиции могат да отпаднат само след обсъждане с населението.

Заради отложени ремонти в момента има проблем с техническото състояние на влаковете и това може да наложи някои промени в графика за движение, обясни министър Ивайло Московски.

Радвам се, че успяхме да осигурим липсващите средства за БДЖ. Положението в държавата е наистина тежко, но железницата е основен транспорт за хиляди хора и спирането на отделни влакове, създаваше големи неудобства, коментира още министър Московски. По думите му това не означава, че реформата в железницата ще спре. Наложително е да вземем някои непопулярни решения за БДЖ, за да можем в дългосрочен план да осигурим функционирането на компанията, допълни транспортният министър. До средата февруари ще бъде изготвена стратегия за стабилизиране на дружеството с финансов план в перспектива от минимум 7 години. Такова искане е поставено и от Европейската комисия, за да има гаранция и визия за оздравяване на дружеството. Предвижда се стратегията да бъде внесена за гласуване в Народното събрание, за да се гарантира нейната устойчивост при евентуални политически промени.Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички