Няма революция, партии правят кампания на протеста

На протестите се е видяло, че има организирани групи, изразявали мафиотско присъствие

Няма революция, партии правят кампания на протеста | StandartNews.com

Нямаме революция в момента, а предизборна кампания за политическите партии, които участват в протеста и правят емоционален и с крайни форми протест в името на това да отиграят по-добри резултати на изборите.

Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова относно продължаващото 64 дни гражданско недоволство у нас. По думите ѝ в предишни дни на протестите се е видяло, че има организирани групи, които са изразявали мафиотско присъствие.

„Следователно изразът, че на улицата има представители на мафията или на мутрите, е аргументиран от гледна точка на този, който го е изразил. Трябва да гледаме аналитично и детайлно, защото всяка крайност и едноплановост на анализа прави нещата неискрени и манипулативни“, подчерта тя.

Според нея протестът е дал ясни сигнали и послания на политическата класа. За да се превърнат посланията в реалност, трябва да има диалог, който, към днешна дата, отсъства.

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че кризата между институциите се наблюдава през последните 3 години. Тя уточни, че не става въпрос само за конфликта между президента и Министерския съвет.

„Това, че едните говорят на техния език и говорят техните неща и другите говорят на техния език и техните неща, не означава, че няма диалог. В политическата комуникация има две форми – диалогична и конфликтна. При конфликтната всъщност работим върху публиката. Тук е големият проблем на протеста – гражданският протест е форма на комуникация с политиците. Той беше такъв в самото си начало. След това имаме отказ от общуване и говорене. 60 дни се повтарят едни и същи неща“, подчерта тя.

Политологът Ружа Смилова коментира, че кризата не се дължи на конфликта между институциите. Според нея причината е в „ерозията на легитимност управлението, което вътре и извън страната бива припознато като управление на задкулисна и захваната държава. Не просто корумпирана държава, а такава, каквато бива припознавана като отвлечена от задкулисни интереси“.

Според нея при протеста няма как да има предизборна кампания, тъй като не е ясно дали ще има избори. Смилова смята, че протестът е разнороден и в него има различни играчи, които не отправят ясни политически послания.

Тя изтъкна, че управляващите по никакъв начин не са показали, че са чули това, което протестът им казва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай