НЦИОМ: Кабинетът започва работа с 59% неодобрение

Плевнелиев, Фандъкова и Първанов в Топ 3 на най-харесваните политици

НЦИОМ: Кабинетът започва работа с 59% неодобрение | StandartNews.com

София. Кабинетът „Орешарски" е започнал работата си с 59% неодобрение и 32% подкрепа. Това сочи национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 3 и 10 юли. В сравнение, данните които излязоха за първия месец от работата на кабинета "Борисов", показват, че бившето правителство е получило 51% одобрение и 20% неодобрение. 

Какво одобрение получават старите правителства

В началото на своя мандат кабинетът на Сергей Станишев пък е получил 29% одобрение и 50% неодобрение. Преди него, правителството на Симеон Сакскобургготски се е ползвало с одобрението на 54% от българите, а само 11% не са му се доверили. Кабинетът на Иван Костов пък имал над 50% доверие - цели 60% и неодобрение от 24% през юли 1997 г.

Интересен е фактът, че близо 37% у нас дават подкрепата си за Пламен Орешарски, а 51% не го одобряват. Това означава, че според общественото мнение стартовият рейтинг на премиера е по-висок от този на неговия кабинет. Премиерът привлича и симпатизанти извън БСП и ДПС, става ясно от проучването.

В сравнение, като министър-председател, Бойко Борисов е получил 69% одобрение през първия месец на управлението си и 11% неодобрение. Станишев пък стартирал работа като министър-председател с 40% одобрение и 36% неодобрение. Симеон Сакскобургготски бил одобряван от 68% от българите, а неодобрението за него като премиер през първия месец било едва 6%. Рейтингът на Иван Костов като премиер е започнал с 59% одобрение и 25% неодобрение.

Най-харесвани лидери на партии в Народното събрание

Най-високо одобрение сред лидерите в парламентарните групи в 42-то Народно събрание получава Бойко Борисов от ГЕРБ- 34%. 58% обаче не харесват работата му, показват данните на НЦИОМ. В сравнение с данни от края на април, Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение. Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев си е запазил процентите на одобрение и неодобрение, в сравнение с края на април 2013 г. Към 10 юли 27% от българите одобряват работата на червения лидер, а 65% не. Близо 16% от интервюираните одобряват лидера на ДПС Лютви Местан, който има дял с 6% по-висок в сравнение с април. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък е одобряван от 8% от българите. Дялът му е с 6% по-нисък от рейтинга му за месец април.

Данните на НЦИОМ показват и това, че председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков е одобряван от 28% от пълнолетните българи. Неодобрението към работата му възлиза на 49%.

Най-харесвани политици

Държавният глава Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и бившият президент на България Георги Първанов са в Топ 3 на най-харесваните политици, показва извадката на НЦИОМ. Към 10 юли 2013 г. Плевнелиев е най-одобряваният български политик. 54% от българите одобряват неговата работа, а само 35% не я харесват. Рейтингът на президента не се е променил съществено за последните месеци обясняват от НЦИОМ. След Плевнелиев кметът на София получава 49% от одобрението на хората, а Георги Първанов, който е на трето място, е събрал 46%. Оказва се, че по-надолу в класацията попадат Пламен Орешарски с 37% подкрепа и Борисов, който има три процента по-малко. 

Колко одобряват резултатите от парламентарните избори

По повод резултатите от парламентарния вот на 12 май 2013 г., 24% от всички българи са удовлетворени от резултатите от тях. 69% от избирателите на ДПС също са доволни от вота, а симпатизантите на Коалиция за България са дали 53% одобрение. Тези, които не да удовлетворени от резултатите на парламентарните избори, са 62%.

Недоволните от вота на изборите на 12 май са главно в две възрастови групи. Това са хората на възраст между 30 и 39 години и тези между 50 и 59- годишна възраст. На средата са и хората с висше образование, които не харесват резултатите от вота. Близо 82% от привържениците на ГЕРБ не са доволни от резултатите от парламентарните избори, съобщават от НЦИОМ.

„Стандарт нюз" напомня, че проучването на НЦИОМ е първо след парламентарните избори, които се проведоха на 12 май 2013 г. То е планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Изследването е публикувано на интернет страницата на центъра. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай