НС удължи работното си време за актуализацията на бюджета

НС удължи работното си време за актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Народното събрание удължи работното си време, за да може депутатите да приемат актуализацията на бюджет 2013. Повече от часа народните представители обсъждат предложенията за Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на страната.

От ГЕРБ обявиха, че ще гласуват против актуализацията. Парламентарната група на Атака пък най-вероятно ще се въздържи.

„Трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите и дълговете, каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на обсъждането на актуализацията.

Има нарастване на дълга и чувствително намаляване на резерва през последните четири години, каза от трибуната на парламента заместник-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов. „През 2012 г. нетното изменение на дълга се доближава до общия таван на държавния дълг", допълни той и се обърна към депутата от ГЕРБ Владислав Горанов. „Самият вие през пролетта казвахте, че България се нуждае за следващите пет години от нови 5 милиарда дълг или заем. Защо сега оспорвате направеното предложение за този около милиард, който да покрие дефицита и да запълни празнотите в бюджета, който представихте", каза Стоилов на Горанов.

Изпълнява се фискалната рамка и бъдещо правителство ще трябва да финансира намаляващи дефицити и да превърти или рефинансира съществуващ дълг в началото на 2015 г. Така Горанов отговори на нападките на народния представител от БСП.

„Едно бъдещо правителство ще трябва да осигури 5 милиарда лева за недостига за рефинансиране на дълга. Твърде ранната актуализация, без ясна позиция и отговор от финансовия министър как вижда 3-годишната рамка от служебното правителство, поставя много въпроси. Не икономиката се създава от бюджета, а бюджетът се създава от икономиката", допълни още Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай