НС отложи освобождаването на Филип Златанов

НС отложи освобождаването на Филип Златанов | StandartNews.com

София. Парламентът отложи освобождаването на Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Точката от дневния ред беше отложена по предложение на Христо Бисеров от ДПС. Обсъжданията ще продължат до явяване на ръководството на ГЕРБ в пленарна зала. След това депутатите решиха дебатите по освобождаването на Златанов да са първа точка за петъчното пленарно заседание.

„Очевидно е, че в разискванията трябва да участва ръководството на ГЕРБ. Дебат по тази точка без участие на партийното ръководство не ГЕРБ не е дебат. Много е интересно желанието Филип Златанов да не е освободен. В момента сигналите са към управляващите и конфликта на интерес трябва да се търси от тях. Комисията в момента е с трима членове, сигналите се трупат", заяви Емил Радев от ГЕРБ и предложи точката да не се отменя. Това предложение не беше подкрепено.

"Филип Златанов не присъства в парламента заради ангажимент извън София.", обяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви, че голямата липса е не само на Филип Златанов, но и Борисов и Цветанов. „Защо господата Цветанов и Борисов ги няма тук? Бих ги помолил да заповядат тук, да кажат имат ли общо със Златанов и какво са правили. Липсата на Цветанов и Борисов е достатъчно показателно за гузната им съвест", добави той.

При дебатите за освобождаване на Филип Христов Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, депутатът от ПГ на ГЕРБ Емил Радев каза: „Има наказателно производство и очакваме прокуратурата да установи всички обстоятелства около това тефтерче. Затова беше безсмислена анкетната комисия. Правим изводи, без да можем да видим събраните доказателства и факти. Изслушахме всички членове на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Решенията са се вземали с едно много добро мнозинство и от г-н Златанов, и от представители на ДПС, и на „Атака", и на БСП – с едно изключение, че представител на Министерски съвет е бил с особено мнение повече пъти. Нека не правим правни изводи преди да видим всички факти и обстоятелства".

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви: „Никой тук не е поставил въпроса за наказателна отговорност, а за политическата отговорност на едно управление. И Златанов, и членовете са били просто изпълнители. Тук се поставя въпросът за политическата отговорност на поръчителите – управлението на ГЕРБ, хората с инициалите. Не се крийте зад наказателната страна на въпроса. Политическият въпрос е важен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай