Нови правила за обществените поръчки. Промените

според програмата за работа на Народното събрание

Нови правила за обществените поръчки. Промените | StandartNews.com

Промените  в Закона за обществените поръчки ще обсъжда парламентът на второ четене, според програмата за работа на Народното събрание. 

При първото гласуване бяха приети два законопроекта на Министерския съвет и един на Божидар Божанов ("Продължаваме Промяната - Демократична България"). 

Правителството предложи да бъде създаден постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона. Въвежда се и задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при възлагане на поръчки за доставки и услуги над определени прагове и дефиниция на понятието „екологични изисквания“. Въвежда  се задължение за възложителите при доставката на определени категории превозни средства, както и при възлагане на превози по автобусни линии, да се поставят изисквания, съответстващи на критериите за чисти превозни средства.

Предвижда се също възложителите при доставката на определени категории превозни средства, както и при възлагане на превози по автобусни линии, да се поставят изисквания, съответстващи на критериите за чисти превозни средства.

С други текстовете се предлага лечебните заведения, чийто капитал е частна собственост, да прилагат Закона за обществените поръчки, ако повече от 50 на сто от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Със законопроекта, на Божидар Божанов („Продължаваме Промяната – Демократична България“) се уреждат допълнителни изисквания за прозрачност, като данните от Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ се публикуват в отворен, машинночетим формат съгласно международен стандарт. Въвеждат се и изисквания за съхраняване и публикуване в структуриран вид на данни, които ще разширят възможностите за анализ и обработка на информацията.

В дневния ред са включени и вторите четения на промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, както и в Закона за биологичното разнообразие.

В редовния петъчен парламентарен контрол ще участие ще вземат министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай