НС подкрепи преговори със С. Македония и Албания

Парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция

НС подкрепи преговори със С. Македония и Албания | StandartNews.com

Със 129 гласа "за", четирима "против" (трима от БСП и един независим народен представител) и един "въздържал се" 44-то Народно събрание подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия. Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция.

В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс,Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.

НС призовава настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията в декларацията по време на преговорния процес на Северна Македония и Албания.

Не беше приета редакционната поправка на лидера на НФСБ Валери Симеонов да се задължат правителствата, вместо да се призовават.

Мнозинството одобри предложението на ПГ "Обединени патриоти" да се добави текст, с който се призовават властите в Северна Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на нейна територия.

По идея на Таско Ерменков (БСП) в частта за Северна Македония НС записа да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание. В първоначалния вариант беше фиксиран само югославският комунистически режим.

В декларацията българският парламент призовава властите в Северна Македония да се придържат стриктно към чл.8 от Договора, а именно "към обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития".

Да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т.нар. македонско малцинство в България (вкл. в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати).

Да се придържат към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония, да прилага изцяло договореностите, постигнати от мултидисциплинарна Експертна комисия по исторически и образователни въпроси в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Да се прекрати всякаква форма на говор на омразата по отношение на България и гражданите на Р Северна Македония с българско самосъзнание, вкл. по медии, надписи.

Българските депутати призовават официалните представители на Република Албания да приемат своевременно вторичното законодателство относно прилагането на Закона за малцинствата, както и да бъде проведено преброяване на населението, съгласно европейските стандарти.

В документа НС отчита ключовото значение на добросъседските отношения със Северна Македония и Албания като припомня обусловената подкрепа за двете страни за европейската и евроатлантическата интеграция през 2018 г. по време на българското европредседателство.

Парламентаристите ни подкрепят едновременното започване на предприсъединителните преговори с ЕС на Северна Македония и на Албания за изпълнение на критериите от Копенхаген и условностите на процеса на стабилизиране и асоцииране, вкл. на добросъседските отношения.

НС се противопоставя категорично на евентуална европейска легитимация на идеология от миналото с подчертано антибългарски характер, подтискаща правата на българските граждани, на тези с българско самосъзнание, и противоречащи на съвременните европейски ценности. В същото време отбелязва, че пренаписването и присвояването след 1944 г. на историята на част от българския народ е сред стълбовете на антибългарската идеологическа конструкция на югославския тоталитаризъм

Едновременно с това парламентът заявява, че подкрепата му за европейска интеграция няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи, артефакти, както и на ролята и възгледите на личности в българската история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай