Ново решение за изборите. Кирил Петков беснее

Данните от машините няма да се прикачват към изборните книжа

Ново решение за изборите. Кирил Петков беснее | StandartNews.com

Ново решение за изборите извади от обувките Кирил Петков. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно беше върнато смесеното гласуване с право на избор - да се гласува с хартиена бюлетина или с машина - в секции с над 300 избиратели. След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден. 

На следващите избори ще се гласува и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки, но протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40. 

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

По време на днешното заседание до момента депутатите отхвърлиха данните от машините да се прикачват към изборните книжа, което доведе до бяс Кирил Петков и Настимир Ананиев.

Петков заяви: "За съжаление, това беше последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа, така, че секционната комисия да има дори възможността да види, ако е направила грешка. Това показва мотивация, която да прикрива информацията от машините напълно".

Ананиев допълни: "Цели се убиването на машинното броене и машинните протоколи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай