Ново начало в общините. Голямата цел – край на демографската криза, развитие на малките градове

Радослав Ревански стана зам.-председател на НСОРБ, Неби Бозов оглави контролния съвет

Ново начало в общините. Голямата цел – край на демографската криза, развитие на малките градове | StandartNews.com

* Радослав Ревански стана зам.-председател на НСОРБ, Неби Бозов оглави контролния съвет

* Работа за хората, малките общини във фокуса на сдружението

Ново начало в общините. Малките населени места влизат във фокуса на Националното сдружение на общините в България. Проблемите им ще бъдат поставени на масата наравно с тези на големите градове. Гаранция за това е новото ръководство на НСОРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Кметовете отличници на ДПС в ръководството на НСОРБ

Кметовете, избрани с рекорден брой гласове, влязоха в управлението на Националното сдружение на общините в България, което вчера проведе общото си събрание.

Кметът на Белица Радослав Ревански, който спечели местните избори с 95,01% доверие, стана зам.-председател на НСОРБ.

Кметът на Сърница Неби Бозов, който има най-добър резултат в страната – 96,43%, стана председател на Контролния съвет на Сдружението. Кандидатурата му бе издигната от Ревански.

"Номинацията ми показва една много важна особеност на НСОРБ - за нашата организация няма малки и големи общини. Никога не съм очаквал, че като кмет на една от най-малките общини в България, ще имам честта да браня интересите на всички колеги в страната. Нетипично за повечето политици, но не си падам по дългите речи. Благодаря за доверието", каза Неби Бозов.

Очаквано, председател на НСОРБ отново е кметът на Велико Търново Даниел Панов, който бе предложен за поста от градоначалника на Бургас Димитър Николов. Срещу него се изправи кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов от ВМРО. Той акцентира върху диспропорциите в регионалното развитие на страната.

Даниел Панов: Местната власт трябва да прокара пътя на единението

Кметовете на Троян - Донка Михайлова (БСП) и на Димитровград - Иво Димов (ГЕРБ) станаха зам.-председатели, заедно с Ревански. Така беше спазен принципът заместник-председателите да са от различни политически сили.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не успяха да се преборят за заместник-председателско място, защото разполагаха само с 15 делегата на общото събрание, в което участваха около 400 градоначалници. Все пак в Управителния съвет на НСОРБ влязоха кметовете на София - Васил Терзиев и на Варна - Благомир Коцев. Така за първи път кметовете на четирите най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас участват в ръководството на НСОРБ.

Общините изпращат труден, динамичен и турбулентен мандат, заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Силвия Георгиева:Дигитализация на архиви в Плана за възстановяване

Тя отбеляза, че през изминалия мандат общините е трябвало да се справят с много предизвикателства, като някои от тях напълно непознати, като пандемията например.

"Изпращаме мандата с удовлетворение, че въпреки всички трудности, общините успяха да останат стабилна, устойчива власт в държавата, запазиха своята диалогичност на местно ниво със своите граждани, в общинските съвети и паралелно с това натрупаха голям опит в управлението на кризи. Удовлетвореността идва от факта, че въпреки трудностите, нашите училища, детски градини, уличното осветление, сметосъбирането, сметоизвозването не спряха, не пострадаха", каза Силвия Георгиева

Тя посочи приоритетите, които ще определят работата на организацията през годината - преодоляване на негативните демографски тенденции, предизвикателствата на Зелената сделка и на дигитализацията, инвестиране на огромния по обем финансов ресурс, с който ще разполага местната власт през следващите четири години. Ключов приоритет остава и финансовата децентрализация на общините.

"Ние няма да спрем да се борим част от парите от данъците да остават в нашите бюджети и считаме, че в настоящия мандат тази задача вече трябва да бъде реализирана", каза изпълнителният директор на НСОРБ.

Тази цел беше поставена още при учредяването на организацията през 90-те години на миналия век, но вече повече от четвърт век остава неосъществена заради съпротивата на централната власт.

Силвия Георгиева смята, че новият мандат на НСОРБ отново ще бъде изпълнен с предизвикателства. Едно от тях е членството на България в еврозоната, а друго - бързото обезлюдяване на големи части от страната.

Въпреки различията и независимо от политическата принадлежност на общинските ръководства, местната власт успява да работи заедно и решенията се взимат с консенсус, допълни председателят на НСОРБ.

Новият Управителен съвет:

Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково
Белгин Шукри – кмет на община Исперих
Благомир Коцев – кмет на община Варна
Васил Терзиев – кмет на Столична община
Георги Димитров – кмет на община Карнобат
Даниел Панов – кмет на община Велико Търново
Димитър Бръчков – кмет на община Петрич
Димитър Николов – кмет на община Бургас
Добрин Добрев – кмет на община Разград
Донка Михайлова – кмет на община Троян
Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово
Ерол Мюмюн – кмет на община Кърджали
Златко Живков – кмет на община Монтана
Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин
Иво Димов – кмет на община Димитровград
Калин Каменов – кмет на община Враца
Константин Костов – кмет на община Николаево
Костадин Димитров – кмет на община Пловдив
Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен
Мердин Байрям – кмет на община Върбица
Павел Михайлов – кмет на община Родопи
Радослав Ревански – кмет на община Белица
Станислав Владимиров – кмет на община Перник

Новият Контролен съвет:

Председател: Неби Бозов – кмет на община Сърница
Васко Стоилков – кмет на община Сливница
Георги Георгиев – кмет на община Дългопол
проф. Христо Христов – кмет на община Шумен
Стефан Тихолов – председател на Общинския съвет в Ловеч

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Емил
преди 6 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи