Новият парламент тръгва от 21 май

Президентът подписва указа след консултации с 4-те партии от НС

Новият парламент тръгва от 21 май | StandartNews.com

София. Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов е най-вероятният нов шеф на парламента, научи "Стандарт" от източници от левицата. Той ще бие звънеца на парламента от 21 май, за когато президентът Росен Плевнелиев насрочи конституирането на 42-рото Народно събрание. Вчера държавният глава се срещна последователно с лидерите на четирите партии, които влязоха в парламента - Бойко Борисов /ГЕРБ/, Сергей Станишев /БСП/, Лютви Местан /ДПС/ и Волен Сидеров /"Атака"/.

По стара традиция първата камбана ще бие най-възрастният депутат - за този парламент той е Стефан Данаилов. В ДПС също харесват юриста Стоилов. От движението били категорично против човек от "Атака" да седне в шефското кресло, пък бил той и уважаваният от всички юрист Явор Нотев, обясниха червени. Като най-голяма парламентарна група ГЕРБ вероятно ще предложи депутат номер 1 от предишния парламент - Цецка Цачева. Партийните лидери - Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, ще са председатели на четирите парламентарни групи.

В първия пленарен ден президентът ще направи обръщение към нацията. Той ще поиска от депутатите, преди да тръгнат на преговори за правителство, да се обединят около документ за националните приоритети.
"Имаме нужда от стабилно правителство и институции, а не от партийни битки, защото от това няма да спечели никой", каза Плевнелиев. Ако все пак партиите не се разберат, президентът ще държи, преди да връчи мандат за съставяне на правителство, ясно да се чуят ангажиментите на партиите. Плевнелиев за пореден път разви тезата, че на "Дондуков" 2 няма да се кове коалиция. "Тук формули няма да се раждат, тук правителства няма да се съставят - мястото за това е парламентът и партийните централи", категоричен бе Плевнелиев пред журналисти след края на консултациите с партиите.

След конституирането на Народното събрание 48 депутати от ГЕРБ ще имат възможност да внесат жалба до Конституционния съд за касиране на изборите. Партията на Бойко Борисов има най-много депутати - 97. Президентът вчера отказа да коментира намеренията им. По принцип неговата теза е, че парламентът трябва да заработи възможно най-бързо. "Като президент ще се съобразя с решението на Конституционния съд, каквото и да е то", добави Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай