Новият директор на Фонда: Задачата ми е да върна доверието

Новият директор на Фонда: Задачата ми е да върна доверието | StandartNews.com

Моята задача оттук нататък е да се стабилизира работата във Фонда за лечение на деца и да се върне доверието в него. Надявам се това за мен в личен план да бъде временно нещо, тъй като имам достатъчно стаж зад гърба си и да бъда директор не ме блазни. Това заяви новият директор на фонда проф. Владимир Пилософ пред Нова телевизия.

"Фондът има две структури. Едната е чисто административната, на която е бил шеф Павел Александров и която сега аз поемам. Другата е общественият съвет, който заседава два пъти в месеца и взима решения за пациентите, които трябва да бъдат изпратени за лечение в чужбина. Не се занимава с оперативното управление на фонда", поясни Пилософ.

„Ако едно лечение може да бъде проведено в България, е нормално това да се случи. Фондът се занимава със сложни медицински случаи, които изискват сериозен анализ. Има случаи, когато дори в чужбина едно дете не може да бъде излекувано", уточни още новият директор на фонда.

Абсурден бе начинът, по който бе представена информацията за зрелищната акция във фонда. Подобен тип зрелищност неблагоприятства за никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди. Това заяви от своя страна правозащитникът Деница Сачева. По думите ѝ доверието във фонда е категорично нарушено в момента и със сигурност той няма да може да събира дарения. "Работата на проф. Пилософ ще бъде много по-сложна от когато и да било", обясни още тя.

„Друга важна подробност е, че фондът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Министерството на здравеопазването следва да извършва оперативен контрол върху това какво се случва там", уточни Сачева.

Основният проблем на българските деца е, че те продължават да се лекуват с дарения, а основният проблем на родителите е, че търсят първо медиите, за да могат да събират средства, а не вярват в българската здравна система. Това е големият дебат – така ли трябва да се организира лечението на нашите деца?", поясни още Деница Сачева.

И днес ще има протест на родители след арестите във Фонда за лечение на деца. За разлика от вчера обаче днес се събират родители на деца, станали жертва на безхаберие от страна на фонда.

След зрелищната акция във вторник, при която беше арестуван директорът Павел Александров и още седем души вчера всички задържани бяха освободени.

Александров излезе от ареста срещу 20 хиляди лева гаранция. На петима е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за финансови злоупотреби. Разследващите са установили три корупционни схеми, но нито една от тях не засяга лечението на деца.

Акцията започва малко преди заседанието на обществения съвет на фонда, на което трябва да се разгледат случаите на около 50 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай