Четвъртък,

Новият главен секретар на МВР - с 30-годишен опит

От: Стандарт -
Новият главен секретар на МВР - с 30-годишен опит
A
A
A

Министерството на вътрешните работи представи новия си главен секретар. Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и назначен на поста в петък с указ на президента Румен Радев. 

Тодоров е в редиците на МВР в последните 30 години. От 25 юни насам той оглавяваше временно областната дирекция на МВР в Пловдив. 

До рокада на върха във вътрешното ведомство се стигна след като служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов, а до избирането на нов човек Стоян Темелакиев изпълняваше длъжността му. Иванов се раздели с поста си с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година, припомни Нова тв.

„Дълго време МВР е без главен секретар. Някой би попитал защо сега. Не е лесно да се назначи главен секретар. Тази длъжност е изключително важна. Варно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Предвид важността на тази функция - да се координират и всички останали служби в МВР, направихме доста внимателен подбор. Трябваше ни време, за да вземем това решение”, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Оценяваме длъжността като такава, каквато може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че тогава, когато български граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стоят безучастно и да гледат как пребиват български граждани, включително млади хора, дошли от чужбина, за да подкрепят този протест. Както и че няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които очевидно са били известни на ръководните органи на МВР”, добави той.

„Главният секретар трябва да бъде и служител с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона за СРС-та към периода на протичане на протестите в София и други големи градове”, каза още Рашков. 

„Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи ОД на МВР във втория по големина в страната град – Пловдив. Той е служител с многогодишен стаж и опит – над 30 години. Има необходимия образователен ценз и не е от „калинките”. Има необходимия опит от стартовото начало на службите на МВР до длъжността, която ние му оказваме доверие да заеме”, коментира служебният министър на вътрешните работи.

По думите му Тодоров има множество награди във връзка с изпълняване на неговите служебни задължения.

„Нашите очаквания са големи и съм убеден, че той ще изпълни с чест своята задача, спазвайки стриктно закона, без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато той дава пресконференции като дете, на което някой е дръпнал ухото”, заяви Рашков.

„Работата в МВР е кауза, а заемането на тази професионална длъжност е чест и отговорност. Разчитам на своя опит в полицейската си дейност – започнал съм преди повече от 30 години и съм минал през всички ръководни длъжности до директор на областна дирекция. Разчитам на колегите си, както и на диалога с медиите”, заяви Петър Тодоров.

Той избори някои от задачите, които си поставя, заемайки позицията -  овладяването на горските пожари, мерки за ограничаване и противодействие на мигрантския натиск, контрол по отношение на битовата престъпност, превенция и засилване на контрола във връзка с пътната безопасност, както и съвместни действие с Министерството на здравеопазването по отношение на мерките, във връзка с COVID-19.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички