Новите министри – кой кой е и на кого е

Те ще положат клетва пред парламента

Новите министри – кой кой е и на кого е | StandartNews.com

Кандидатът за премиер Димитър Главчев обяви днес състава на служебния кабинет. Четирима министри от сегашното управление остават. Това са Калин Стоянов – МВР, Кирил Вътев – земеделие, Галин Цоков – образование и Георги Гвоздейков – транспорт. С БСП е свързан Росен Карадимов, дългогодишен член на партията, с ИТН – продуцентът Евтим Милошев, с Румен Радев – Найден Тодоров.

ВИЖ ОЩЕ: Служебният кабинет: Нещо старо, нещо ново и куп изненади (ОБЗОР)

Ето биографиите на новите министри, които ще положат клетва пред парламента:

Министър-председател – Димитър Главчев

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Тя е родена през 1967 година. Има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

Той е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет. Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. Бил е разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП. Заема поста министър на вътрешните работи през 2023г. в редовния кабинет на Николай Денков. 

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Тя е експерт в областта на геодезията и геоинформационните системи, дългогодишен служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Коритарова е работила и в Министерството на земеделието и горите, както и в Министерството на образованието и науката.

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Ивайло Иванов е роден на 21 февруари 1967 г. в Тетевен. Досега той управляваше НОИ. Магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане. От септември 2009 г. е изпълнителен директор на агенцията. От юни 2016 г. до септември 2017 г. заема поста зам.-министър на труда и социалната политика и отговаря за политиките за защита при безработица. На 19 септември 2017 г. е избран от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт.

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Атанас Запрянов е генерал-лейтенант от запаса. На длъжността “Заместник-министър” е за трети път, като на същия пост е бил от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.

Министър на външните работи – Ивайло Ценов 

Ивайло Ценов е съветник, завеждащ Консулската служба на Посолството на България в Австрия. „Той е 15 години консул във Виена. С много добри връзки с австрийското правителство”, го представи Главчев. „Ръководил съм се от това, тъй като Австрия е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по суша”, мотивира се номинираният за служебен премиер.

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Родена е през 1971 г. в Пловдив. В периода 1998 – 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Между 2006 и 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 г. е на работа като следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Заемала е длъжността служебен министър на правосъдиетопрез 2017 г. Също така е била заместник – министър на правосъдието в две служебни правителства от 17.05.2021 г. до 27.01.2022 г. 

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Той е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина.

Министър на здравеопазването – Галя Кондева 

Завършва Медицински университет през 1987 г. Своите специалности Вътрешни болести и Клинична хематология придобива през 1997 г. и 2017 г. През 2008 г. завършва специализация по Здравен мениджмънт. В периода от 2003 г. до 2008 г. е Началник отдел към НЗОК. От 2008 г. до 2015 г. д-р Кондева работи като лекар в Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". В следващите две години е лекар по Вътрешни болести и Клинична хематология . От 2017 г. до 2018 г. е Директор Дирекция към НЗОК. 

Министър на културата – Найден Тодоров

Найден Тодоров е български музикант, композитор и диригент. От 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, а от 2017 г. е директор на Софийската филхармония. През 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров 

Инж. Петър Димитров е роден през 1973 г. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия. В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. В периода май – декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 година е служебен заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Кирил Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирма за производството на месни деликатеси.

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков 

Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.  Присъединява се към „Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.  Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов 

Магистър е по „Право” от Софийския университет  „Св. Климент Охридски”. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки.  Магистър е по финанси. През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

Депутат в VII Велико народно събрание и в 36-ото Народно събрание. Съветник на министър-председателя Сергей Станишев от ноември 2005. От ноември 2022 г. е председател на Надзорния съвет на ББР. 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Владимир Малинов е изпълнителен директор на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.  Преди това той е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ. Председател е на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“.

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Валентин Мундров е бил заместник-министър на електронното управление в кабинета "Денков". До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор.  На 15 юни 2023 година Валентин Мундров е назначен за заместник-министър на електронното управление от премиера акад. Николай Денков.

Министър на туризма – Евтим Милошев

Роден на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Става част от основното ядро на създателите на студентската програма „Ку-Ку“, която се излъчва в ефира на БНТ от 1990 до 1994 г. В годините на създаването на първия частен телевизионен канал в България bTV Милошев е сред основателите на „Шоуто на Слави“. 

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Георги Глушков е бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол. Играл е в Националната Баскетболна Асоциация на САЩ и Канада. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай