Четвъртък,

Нови правила спират протестите за тютюна

От: Администратор -
1716
Нови правила спират протестите за тютюна
A
A
A

Промените в закона за тютюна гарантират края на протестите на тютюнопроизводителите. Това заяви зам.-шефът ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова след окончателното гласуване на новите правила в парламента. Те гарантират изкупуването на земеделската продукция, при това на изгодни цени. "В момента има неизкупен 700 тона недеклариран тютюн, не трябва да изпадаме в такива ситуации. Оттук нататък защитата на производителите ще бъде много по-съществена отколкото сегашната практика с индивидуални договори", обясни Ахмедова. "С тези промени държавата ще осигури публичност за заетите в сектора и ще окаже влияние при изкупвателната кампания", заяви земеделският министър Десислава Танева. Тя подчерта, че със създаването на постоянно действаща комисия за тютюна се регламентират и представителните организации в сектора. Дава се възможност и за колективни договори при изкупвателната кампания. Създава се и регистър, който също ще осигури публичност.

"Производителят се нуждае от сигурност, че това, което произвежда, ще му бъде изкупено", коментира Танева. Тя обясни, че всяка година по това време се е предлагало повече от договореното. "Има хаос и нито един оператор не желае да работи в такава среда. Ако са решили да се занимават с произвеждане на тютюн, трябва да засяват това, за което имат договори и то със сертифицирани семена", каза още земеделският министър.

Според нея този сектор трябва да стане пазарно ориентиран и да не разчита само на субсидии. "Държавата не е стопански субект. Ние не изкупуваме, нито преработваме тютюна. Не очаквайте държавата пряко да участва в процеса", каза Танева. С цел намаляване на тютюнопушенето се въвеждат стряскащи снимки на цигарените кутии. Старите могат да се продават до 20 май. Новите правила забраняват продажбата на тютюн за ръчно свиване и на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. Това означава, че няма да могат да се продават ментолови цигари, тай като променят характерния мирис и вкус.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички