Нови заплати! Денков с обещание към лекари и чиновници

Правителството прави промяна

Нови заплати! Денков с обещание към лекари и чиновници | StandartNews.com

Правителството ще премахне дисбалансите в заплатите на чиновниците и на лекарите. Голямото обещание даде премиерът Николай Денков, който днес отговаря на въпроси на граждани във фейсбук. Той увери, че принципът „заплатите според лобиването на съответния министър пред финансист № 1” ще бъде премахнат.

ВИЖ ОЩЕ: Денков с важна новина за бедстващите. Два вида помощи НА ЖИВО

"Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции", посочи Денков.

"Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София", пресметна премиерът.

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, обеща Денков.

Той обясни, че до този момент заплатите в съответната администрация са се определяли от това доколко успешно е лобирал ресорният министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че настоящият кабинет ще промени този подход.

"Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването", обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси. "В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни", каза още Денков.

По думите му, борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза.

"Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати", каза премиерът.

"Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% да отиват за Северозападна България", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай