Нови избори? Ето кой печели!

Какво показват нагласите в момента

Нови избори? Ето кой печели! | StandartNews.com

Изчислиха кой е с най-голяма преднина, ако изборите се проведат в момента:  

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на 24 часа.

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и „Възраждане“ (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от „Демократична България“ с подкрепа от 7,3% и „Български възход“ (4%).

Парламентът с рекордно нисък рейтингПрез декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

Само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша. Лошите оценки за годината започнаха още с Ковид пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай