Нова вълна от бежанци напролет (ОБЗОР)

Нова вълна от бежанци напролет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Военни стават шофьори на граничарите

Нова бежанска вълна очаква кабинетът през март. Тя ще бъде посрещната с 97 млн. лева. Това стана ясно след оперативно заседание при премиера Бойко Борисов в последния работен ден от 2014 година. На него присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, МВР шефът Веселин Вучков, военният министър Николай Ненчев и финансовият Владислав Горанов.

Близо 60 млн. лева са похарчени за справяне с бежанския натиск, отчете Вучков. Той съобщи, че военното министерство ще се включи в опазването на границата, като осигури логистична подкрепа и транспорт. Освен това нови 700 души ще бъдат назначени в Гранична полиция и така ще се избегне командироването на служители на браздата. "Изчислили сме, че 500 лица по трудов договор, новоназначени в Гранична полиция и 200 държавни служители, бившите сержанти, ще ни струват около 9 млн. лв. годишно", заяви вътрешният министър. В момента почти два пъти повече са само разходите за командировки - спане, квартири. "Два-три града процъфтяват, но това е за сметка на сигурността", каза още Вучков. Той обясни, че от спирането на командировките по границата ще се спестят 9-10 милиона лева.

"Постепенно откомандировам и прекратявам операциите в най-опасните участъци, където няма пътища и условия за работа. Откомандировах 101 души в участък Малко Търново и Средец. Те са най-проблемните", съобщи още МВР шефът.
На срещата стана ясно още, че оградата с Турция ще се достроява с нови 131 км.

Настаняват ги в бивши казарми

В първите дни на януари ще има заседание, на което ще се реши дали могат част от изоставените сгради на МО да се ползват за нови бежански центрове. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева. "За нас е важно как се представяме заради Шенген. Българската страна ще използва най-добрите опити и най-добрата възможност, която има, за да направи тази граница сигурна охраняема особено по границата с южната ни граница", обясни още вицепремиерът. Тя даде за пример ситуацията в Швеция, където имало миграционен натиск в пъти по тежък отколкото в България. "И те се справят с много добри резултати и със същите пари. При нас проблемът е въпрос на по-добра координация", обясни още ресорният вицепремиер.

Фандъкова: Взимаме мерки за сигурността на хората

Продължаваме да работим и да търсим възможност да осигурим сигурността на гражданите, за да могат да са по-спокойни. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за бежанската криза. "Преди повече от година, година и половина, когато започна сериозният поток към София, бяха разкрити и два допълнителни центъра за бежанци", каза тя. "За съжаление в началото държавата нямаше възможността да реагира. На по-късен етап се съобразиха и с нашите искания", обясни кметът на Столична община. "Поставихме и допълнително осветление, видеонаблюдение, направихме инвестиции около центровете, централна градска част, в градинката зад джамията. На ул. "Пиротска" знаете, че имаше инциденти. В това отношение продължаваме да работим и да търсим възможност да осигурим сигурността на гражданите, за да могат да са по-спокойни", каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай