Нова формула: Президент от БСП, вице от АБВ

Нова формула: Президент от БСП, вице от АБВ | StandartNews.com

Издигането на кандидатурата на генерал Румен Радев за президент е възможният вариант за левицата, разкриха близки от близките кръгове вляво. Генералът е еднакво близък с БСП и АБВ. Освен от Корнелия Нинова, той е харесван и от Георги Първанов. На този етап преговорите между двете партии са свързани с избора на вариант, в който кандидатът за президент да е от БСП, а вицето да е от АБВ. Все още обаче се водят преговори с "Движение 21", тъй като Татяна Дончева имала по-различно виждане за президентска двойка. Че генерал Радев е една от най-вероятните кандидатури потвърди днес и члена на Изпълнителното бюро на левицата Весела Лечева в понеделник пред БНР.

Самата тя отрече да се кандидатира за президент или вицепрезидент, каквито информации бяха тиражирани. Името на ген. Радев, който е одобряван и от БСП, и от АБВ, се появи в медийни публикации, заедно с това на Лечева, като кандидат-президентска двойка. "Не желая моето име да се включва в тези избори. Не съм очаквала спекулациите с моето име, те бяха изненада", каза Лечева. Тя посочи, че в момента тече вторият кръг преговори с партньорите на БСП - АБВ и "Движение 21". "Няма съмнение, че БСП е водеща сила в лявото пространство", подчерта Лечева.

Тя заяви, че лидерът на АБВ Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин не са добре подкрепени в БСП и е по-добре АБВ да излезе с други имена. "Ние ще търсим кандидатура, която не е фигурант, както беше предишният президент. Това трябва да е кандидатура, която да е функция на изпълнителната власт. Ситуацията коренно се промени и има нужда от президент - балансьор и дипломат. Генерал Румен Радев е от възможните кандидатури", каза още Лечева. Не е приятно чувството да преговаряме с АБВ, които бяха в БСП и в управлението на Бойко Борисов, макар да го напуснаха. Но в политиката трябват компломиси.

Това стана ясно от думите на социолога Юрий Асланов, член на Изпълнителното бюро на БСП и част от групата на партията, която води преговорите за общ кандидат. Пред бТВ Асланов заяви, че не е вярна тезата, че левицата няма шанс да спечели вота за държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай