Нова коалиция. Съветската армия събра три партии

Дават караул пред паметника

Нова коалиция. Съветската армия събра три партии | StandartNews.com

Нова коалиция се роди пред Паметника на съветската армия. "Левицата", "Възраждане" и БСП цяла нощ пазиха Паметника на Съветската армия.

Още във вторник сутрин „Левицата!“ направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия вчера, а вечерта представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ също дойдоха пред паметника. В сравнение с вчера има двойно повече палатки и шатри пред паметника, отбелязва БТА.

От „Левицата“ и „Възраждане“ са направили дежурства и 24 часа ще има хора в палатковия лагер пред паметника на Съветската армия, каза за БТА Мая Манолова от „Левицата“. По думите ѝ властта се страхува от гражданското недоволство.

Ще бъдем тук, докато премиерът акад. Николай Денков и правителството се откажат от премахването на паметника, категоричен бе бившият омбудсман.

Тя се закани, че „всяко посегателство на десницата да демонтира историята ще срещне сериозен отпор“.

През 2019 г. в предишната кметска кампания беше поет ангажимент, че всички важни въпроси за столичани ще бъдат решавани чрез местни референдуми, посочи Манолова. „Този слугинаж на чужди посолства, които да ръкопляскат на тези антинародни действия, трябва да срещне народния отпор и го среща“, коментира още тя.

Според Манолова идеята за премахването на паметника е с цел да бъдат натрупани дивиденти за предстоящите местни избори.

Заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски, председателят на Градския съвет на БСП и на групата общински съветници на социалистите Иван Таков, членове на Младежкото обединение на БСП и симпатизанти също се включиха в защитата на Паметника на съветската армия.

“Няма да позволим паметникът да бъде съборен. Няма да допуснем това да бъде основен елемент от предизборната кампания на хора, които не познават историята и миналото на България и Европа. Противопоставяме се на всяка инициатива за събарянето на който и да е било паметник на територията на страната, без значение чия част от историята на България олицетворява”, заяви Свиленски пред БНР.

Както е известно, с решение на Министерския съвет  от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай