Нов протест преди срещата на Орешарски с Барозу в Брюксел

Българин алармира за купуване на гласове в Гент.

Нов протест преди срещата на Орешарски с Барозу в Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Нов протест организираха българите, които живеят в Бюрксел, преди срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Още в 9 сутринта протестиращите бяха с плакати на български, английски и френски с надписи: „Мафия", „Г-н Барозу, не вярвайте на това, което ви казват!", „Срам за ЕС- Орешарски".

Протестираме не само срещу това правителство, но и срещу политиката през последните десет години, категорични бяха българите.

„Дошъл съм рано сутринта от Гент, който е на 50 км от Бюрксел, за да изкажа позицията си", обясни Николай Делчев. „Разочарованието ми дойде от предизборната компания, когато близо 20 000 българско население в Гент бе организирано да гласува. Срещу всеки вот се правеха списъци и раздаваха по 50 евро", обясни той.

„Мислехме си, че това се случва само в България, опитахме да избягаме от него, но то ни настигна. Искаме промяна на изборния кодекс, която да позволи независими кандидати да влязат в парламента", обясни Георги Георгиев. Според него представителите на политическите сили са изчерпали възможностите си и на България й трябват нови лица, които да променят страната. „Не разбирам защо след като народът протестира срещу тях, още не са подали оставката си", обяснява разпалено млада дама. Не можеш да работиш за народ, който не те иска, категорична бе тя.

Премиерът Пламен Орешарски е на първата си официална визита извън България откакто зае поста на министър- председател. Вчера той се срещна с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и български евродепутати. След минути започва срещата му с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, на която се очаква премиерът да повдигне въпроса за усвояването на евро фондовете за този програмен период и финансовата рамка за следващия. Премиерът ще настоява за помощ от страна на Брюксел, за да не бъдат загубени евро средства, като ще предложи няколко варианта за това, като удължаване на срока за усвояването на средствата за някои проекти, пренасочване на пари към нови такива, които могат да се изпълнят по-бързо и евентуални допълнителни компенсации за затварянето на блоковете от АЕЦ „Козлодуй".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай