Нов компютър разпределя делата по сложност

Системата ще може да облекчава натовареността на съдиите

Нов компютър разпределя делата по сложност | StandartNews.com

София. Нова компютърна система ще облекчи натовареността на магистратите. Специализираният продукт е разработен от Върховния касационен съд и вече към него проявяват интерес от останалите магистратури и Висшия съдебен съвет. Новата програма ще стартира от понеделник, съобщи Павлина Панова, шефка на Наказателна колегия на ВКС.

Идеята на проекта е да се поставят степени от 1 до 5 на делата според тяхната фактическа и правна сложност. За целта са измислени шест различни критерия, свързани с процеса, които се оценяват и накрая събрания резултат формира индекса на сложност на делото. Ако той е между 25 и 30 точки, това означава, че делото е с изключителна сложност.

Причината за разработването на новата система е невъзможността да се измерва натовареността на съдиите единствено по броя на гледаните от тях дела годишно, без да се отчита тяхната сложност. Шестте критерия са обема на делото по страници, наличието на едно или повече престъпления, броя на подсъдимите броя на допълнителните страни по делото и броя на отворените актове.

Целта е например съдия, който е получавал дела с висока степен на сложност, следващият път да бъде избран да получи такива по-леки, за да се облекчи дейността му.

За миналата година най-разглеждани са дела за престъпления против собствеността. В тази група попадат грабежите, кражбите и измамите. Следват престъпленията срещу личността, където водещи са убийствата, телесните поведи и разврата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай