Нов скок на минималните пенсии от догодина

Към момента пенсионерите получават 300 лв. минимална пенсия, заради добавките от 50 лв.

Нов скок на минималните пенсии от догодина | StandartNews.com

Уговорили сме се да приключим въпроса за минималните пенсии, които от догодина ще бъдат увеличени и индексирани. Това съобщи вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти преди изслушването му в парламентарната Комисия по отбрана.

"Към момента пенсионерите получават 300 лв. минимална пенсия, заради добавките от 50 лв.", каза още Каракачанов.

"Всички пенсионери получават по 50 лева над пенсиите си заради ситуацията с коронавируса. Водят се разговори за увеличение и с новия бюджет и пенсиите да се урегулират", припомни още вицепремиерът.

Следим ситуацията в Егейско море изкъсо и подаваме информация към премиера и МВнР, каза Каракачанов вече при изслушването си в парламентарната комисия по отбрана за напрежението между Турция и Гърция.

"Във военно отношение, чрез структурите в Министерство на отбраната, които се занимават със събирането, анализирането на информацията, следим ситуацията много изкъсо. Информираме държавното ръководство, включително и МВнР, които в лицето на външния министър и на МС, в лицето на премиера, предлагат и вземат решения за българска позиция по този въпрос", обясни той.

Според Каракачанов, ако напрежението между Атина и Анкара в Егейско море ескалира, от това ще пострада първо България. "Ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България", сподели вицепремиерът.

Пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана той заяви, че не се предприемат чисто военни мерки от страна на България.

"Военни мерки не сме взели, тъй като мисля, че те не са необходими точно в аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познавайки историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари, като такова. А иначе, ситуацията виждате е изключително напрегната. Изявления има и от едната, и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани. Позицията на България е, че спорните въпроси между тези два наши съседа трябва да се решават на масата, чрез преговори и диалог, а не чрез употреба на заплахи и военна сила", категоричен бе Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай