Нов скандал! Конкурс за ВиК шеф стигна до президента

Водното дружество в София се вдигна срещу кандидат без опит и образование

Нов скандал! Конкурс за ВиК шеф стигна до президента | StandartNews.com

Скандалите около ВиК дружествата не само не стихват, а се развиват лавинообразно. 

Регионалният министър Иван Шишков се опитва да потуши напрежението в страната заради растящите цени на водата като настоява депутатите да се заемат с приемането на новия закон за ВиК. В същото време обаче  Националното сдружение на общините в република България твърди, че в сегашния си вид законопроектът не дава решение на проблемите във водния сектор и иска неговото пренаписване.

Едни общини бавят приемането на плановете на местните ВиК оператори, в други пък жителите се оплакват от лошо качество на водата.

Изборът на нови управители на ВиК дружествата допълнително налива масло огъня на скандалите.

Докато дружествата се оплакват, че липсват подготвени кадри и дефицитът става все по-опасен, подготвени експерти се заменят с лека ръка, за да се сложат на техните места хора, които са близки до властта, макар и без необходимия ценз.

Пример за това е обявеният конкурс за избор на управител на ВиК-София.   Той стартира на 27 октомври 2022 г., като крайният срок за подаване на документи за участие беше 10 ноември.

Четири дни по-късно, на 14.11.2022 г, на интернет страницата на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше публикуван списък с допуснатите на следващ етап кандидати.

Голямата изненада сред тях се оказа Тихомир Цветанов Ценев, който към настоящия момент е координатор във ВиК – София. Защото той не притежава необходимия изискуем професионален опит.

За всички остава пълна загадка как комисията е взела решение точно той да бъде допуснат до следващ етап, разказват служители на ВиК-София. Те са изпратили протестно писмо до президента Румен Радев,  регионалния министър Иван Шишков, изпълнителния директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Ирена Георгиева и до Радослав Стойчев, областен управител на Софийска област. В него работещите във ВиК-София изразяват категоричното си несъгласие с допускането на Цветанов до конкурса. И декларират пълната си подкрепа за настоящия ръководител инж. Иван Иванов, който от назначаването си като управител до днес е доказал своите ръководни и управленски качества, както и толерантното си и справедливо отношение към служителите на дружеството. Инж. Иванов стабилизира финансово дружеството, което днес изплаща навреме заплатите на служителите си.

И тъй като справките в Гугъл отдавна са възприети в държавата като официалните данни, там пише, че  Цветанов е завършил специалност „Бизнес администрация“ в Международно висше бизнес училище в Ботевград и за настоящата академична година  -2021/2022 г ,  е приет в стопански факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Финанси“. Така че, няма данни Ценев да е придобил необходимото образование за заемане на длъжността.

Самият той е служител на „ВиК“ ЕООД – София от близо 7 години, като преди това е работил в сферата на ресторантьорството, търговията и охрана, по информация на съгражданите му от Ботевград. За да бъде допуснат и избран за управител на дружеството обаче е необходимо да има опит 5 г. на ръководна позиция в предприятие с основен предмет на дейност – предоставяне на комунални услуги или на ръководна длъжност във ВиК оператор.

Оказва се, че Ценев нито е заемал ръководна длъжност във ВиК оператор, нито е работил в предприятие, предоставящо комунални услуги.

Нещо повече – липсват и положителни отзиви от колегите му.  Те твърдят, че е изключително конфликтна личност, с огромно самочувствие. В редакцията получихме и сигнал от гражданин, пострадал от евентуалния бъдещ управител на ВиК - София.

Възниква въпросът, как този човек, като управител на дружеството ще борави с класифицирана информация и такава, касаеща националната сигурност на страната. Очакванията към него явно не са свързани с правилното управление на дружеството.

Случаят, който е изключително показателен, поражда още 5 въпроса:

1. Какво включва концепцията на Тихомир Ценев?

2. Единодушно ли е взето решението за допускане на лицето на първи етап “предварителен подбор на кандидатите по документи”? Ако не са били единодушни, какви са били мотивите?

3. Необходими ли са ръководни качества за заемане на длъжността? Ако да, какви са тези, които притежава Тихомир? Има ли представени доказателства?

4. Как е проверена валидността на представените дипломи за завършено образование?

5. Какви са отношенията на Тихомир Ценев със служителите в дружеството?

Апелираме към всички институции да предприемат необходимите действия за проверка на случая с допускането на г-н Ценев до последен етап на конкурса за заемане на длъжността управител на ВиК-София.

Г-н Президент, такива лица ли подкрепяте или и затова не са Ви уведомили и тактично са скрили информацията от Вас?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай