Нов капан с газа. Теглим ли загробващ заем?

Експерти обясниха вариантите, пред които сме изправени

Нов капан с газа. Теглим ли загробващ заем? | StandartNews.com

Енергийните експерти Явор Куюмджиев и Красимир Манов коментираха доставките на газ и намерението на страната ни да възобнови разговорите с Русия и „Газпром” в ефира на предаването на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Това, че няма газ на Балканския полуостров, не е истина. Има, само че е руски. Въпросът е ние да се преборим за по-ниска цена", каза Куюмджиев.

Той изрази съмнения, че Москва ще се съгласи да изпълни договора си с България до края на годината. А спорът за това кой е виновен в настоящвата ситуация ще се реши на арбитраж. „Скептичен съм, че ще го спечелим. Защото в крайна сметка има и много други примери за подобни договори, които хората са възприели и плащат по новия начин, определен от "Газпром”, каза още енергийният експерт.

„Няма фирма с преобладаващо държавно участие в Европейския съюз, която да извършва плащането по начина, определен от „Газпром” и Русия. Договорът съществува и в момента, но не се изпълнява. Арбитражи има не само за България и за „Булгаргаз”. Много фирми ще отидат на подобни дела”, смята експертът Красимир Манов.

„Така или иначе в последните месеци, откакто се отказахме от руския газ, продължаваме да използваме същия този газ, само че през посредници. Държавата вече може само да изтегли някакви големи заеми и всички да плащаме скъпия газ, а държавата да ни помага. Друг вариант няма”, посочи Явор Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай