Нов фонд помага на общините. Решават кризата с водата на Омуртаг

Започва да действа от следващата година

Нов фонд помага на общините. Решават кризата с водата на Омуртаг | StandartNews.com

Нов фонд ще подпомага развитието на общините. Годишен фонд за подпомагане на общинското развитие, който ще бъде перманентно действащ и ще започне реално да работи от началото на следващата година, парви държавата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в отговор на питане за водопроводната система на Омуртаг, отправено от народния представител на ДПС Джейхан Ибрямов..

Фондът ще касае главно общини, които имат по-малки възможности или нямат такива за достъп за европейско финансиране, за да могат да реализират приоритетните си инвестиционни обекти. Смятам, че в началото на следващата година реално ще има възможност община Омуртаг да кандидатства за дофинансиране по този фонд, ако бъде предвиден като нова бюджетна програма в бюджета за 2024 година.

Очаквам да ни запознаете с подробностите за този фонд, който ще осигурява средства за подобен род финансирания, защото това е от изключително важно значение.  По този начин не само за Омуртаг, а и много други общини ще могат да осигурят средства за разрешаването на подобен род кризи - не само свързани с вътрешната водопроводна мрежа, а и с останалата инфраструктура, заяви Ибрямов. Той припомни, че диалогът между изпълнителна и законодателна власт е много важен.

Ще бъде извършена цялостна подмяна на водопровода към Омуртаг. Средствата трябва да бъдат предвидени в държавния бюджет, а не през бюджета на ВиК Холдинга, за да не се отрази върху цената на водата за жителите на град Омуртаг. Искрено се надявам, че в рамките на следващата година можем да започнем строителството, каза министър Андрей Цеков.

Водата продължава да е лукс за гражданите не само на град Омуртаг, а и в цялата област Търговище. Това се дължи на остарялата водопроводна инфраструктура, която в по-голямата си част е изградена през миналия век. Хората бедстват и отдавна са подложени на режим на водата, добави Ибрямов.

Той заяви, че с колегите си от областта са провели през предишните два парламента поредица от срещи в Министерството на регионалното развитие, на които се е стигнало до заключението, че за да се осигури алтернативен водоизточник за общината трябва да се обследва изграденият водопровод преди 15-16 години от яз. „Ястребино”.

Изводът от доклада казва, че трябва да се вземат мерки за оптимално функциониране на довеждащия водопровод. Необходимо е поетапно да бъде осигурено финансиране и оказване на помощ от страна на държавата и всички институции, както и интензивен диалог между институциите, категоричен е Ибрямов.

Като избраник от район Търговище ще дам всичко от себе си, за да можем да разрешим тази водна криза заедно с вас. Искрено се надявам в бюджета за 2023 г., и за следващата, която ще гледаме в Народното събрание, да положим усилия да намерим средствата, за да може довеждащият водопровод да бъде реконструиран или доизграден изцяло отново, така че тази криза да приключи, добави народният представител от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай